Inflacija u eurozoni skočila na rekordnih 10 posto

0

Inflacija u eurozoni dostigla je u septembru nov rekord od 10 posto međugodišnje sa nivoa od 9,1 posto u avgustu, objavila je evropska služba za statistiku, Eurostat.

Stopa inflacije je premašila prognoze ekonomista koji su predviđali da će iznositi 9,7 procenata, prenosi CNN.

Podaci su takođe pokazali da se rast cijena proširio sa volatilnih cijena hrane i energije na skoro sve segmente privrede 19-članog bloka.

Cijene energije porasle su za 40,8 posto na godišnjem nivou u septembru u odnosu na 38,6 procenata u avgustu, a slijede cijene hrane, alkohola i duhana s rastom od 11,8 posto sa prošlomjesečnog nivoa od 10,6 procenata.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cijene hrane i energije, porasla je za 4,8 na godišnjem nivou sa 4,3 procenta u avgustu.

Današnji pokazatelji će pojačati pritisak na Evropsku centralnu banku da agresivnije podigne kamatne stope na svom oktobarskom sastanku i povećavaju vjerovatnoću za nastupanje duže i dublje recesije širom eurozone, navodi američki medij.

Nezaposlenost u eurozoni je u avgustu dostigla 6,6 odsto što je nepromijenjen nivo u odnosu na jul. To znači da je tržište rada ostalo otporno uprkos nadolazećoj recesiji i energetskoj krizi koja je zahvatila continent, prenio je RTS.