Industrijska proizvodnja u RS bilježi rast od 5,3 odsto

0

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u deset mjeseci ove godine veća je za 5,3 odsto nego u istom periodu prošle godine.

“U istom periodu u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen je rast od 25,6 odsto, a vađenje ruda i kamena veće je za od 3,8 odsto”, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Desezonirana industrijska proizvodnja u oktobru u poređenju sa septembrom ove godine veća je za 1,8 odsto.

“Broj zaposlenih u industriji u oktobru ove godine u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih lani veći je za 3,3 odsto”, podaci su Zavoda za statistiku.

Iz Republičkog zavoda za statistiku je saopšteno da je prerađivačka industrija zabilježila pad od 2,3 odsto.

U okviru ukupno ostvarene robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom u oktobru ove godine, procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 69,8 odsto, a procenat pokrivenosti uvoza izvozom u periodu januar-oktobar iznosio je 70,6 odsto.

“U periodu januar-oktobar 2018. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 3.126 miliona KM, što je za 9,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je u istom periodu iznosio 4.428 miliona KM, što je za 9,6 odsto više u odnosu na isti period lani”, precizirano je u saopštenju.

Najviše se izvozilo u Italiju, i to u vrijednosti od 475 miliona KM, odnosno 15,2 odsto, te u Hrvatsku 409 miliona KM, odnosno 13 odsto.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije, i to u vrijednosti od 727 miliona KM, odnosno 16,4 odsto, te iz Rusije u vrijednosti od 518 miliona KM, odnosno 11,7 odsto od ukupno ostvarenog uvoza.

Srna