Indonezijski predsjednik predložio premještanje prijestolnice na Borneo

0

Inzonezijski predsjednik u petak je predložio da se glavni grad preseli iz prenaseljene i zagađene Džakarte, koja ima 10 miliona stanovnika, na otok Borneo, ali nije rekao tačnu lokaciju na kojoj bi se nalazila nova prijestolnica.

Predsjednik Joko Widodo predložio je u govoru pred parlamentom da se novi glavni grad smjesti na Kalimantanu, odnosno na indonezijskoj strani otoka Borneo, koji Indonezija dijeli s Malezijom i Brunejem.

“Zato tražim vašu dozvolu da premjestim naš glavni grad na Kalimantan”, rekao je Widodo koji će, po drugi puta, biti inauguriran za predsjednika u oktobru, nakon što je pobijedio na izborima u aprilu.

“Glavni grad nije samo simbol nacionalnog identiteta, već je i pokazatelj napretka nacije. Ovaj prijedlog poslužio bi i za ostvarenje ekonomske jednakosti i pravednosti”, dodao je.

Nije rekao točnu lokaciju novog glavnog grada, koji bi trebao biti smješten u regiji u kojoj živi preko 16 miliona stanovnika te je poznata po džunglama, rudnicima ugljena i orangutanima.

Widodo je proputovao Kalimantan u maju kako bi istražio pogodna mjesta za glavni grad, a prošli je mjesec na Twitteru naveo tri pokrajine Kalimantana kao mogući izbor: centralni, istočni i južni Kalimantan.

Novi glavni grad mora udovoljavati nekoliko kriterija, kažu zvaničnici. Mora biti smješten u središtu Indonezije, arhipelaga s preko 17 hiljada otoka koji se prostire na otprilike 5 hiljada kilometara, u smjeru istok-zapad.

Također, rizik od prirodnih nepogoda mora biti niži nego u drugim dijelovima Indonezije, u kojoj su potresi, poplave i erupcije vulkana česta pojava.

Očekuje se da će Widodo objaviti tačnu lokaciju u petak.

Hina / BiznisInfo