Indijci umjesto Bosanaca beru grožđe u Crnoj Gori

0

Državna kompanija “Plantaže” Crne Gore angažovala je 40 sezonskih radnika iz daleke Indije za potrebe berbe grožđa, koja je uveliko u toku. Razlog za angažovanje sezonaca iz Indije, što je iznenadilo mnoge, jeste nedostatak sezonskih radnika iz regiona.

– Do sada smo problem radne snage djelimično rješavali angažovanjem radnika iz zemalja regiona Srbija, BiH i Sjeverna Makedonija. S obzirom da za ovu vrstu poslova ne postoji dovoljan interes domaće radne snage, kao ni radne snage u okruženju, “Plantaže” su, kao i ostali poslodavci, prinuđene da radnu snagu traže van granica regiona. Ove godine prvi put imamo interesovanje radnika iz azijskih zemalja. Oko 40 lica iz Indije trenutno je u fazi dobijanja potrebnih dozvola za privremeni boravak i rad – saopštili su iz “Plantaža”.

Sa radnicima iz inostranstva, ma odakle dolazili, “Plantaže” uredno zaključuju ugovore o radu.

– Zarada se isplaćuje po učinku, po normativu sa cijenama rada za svaku operaciju, sa kojim su zaposleni unaprijed upoznati. Osim redovne isplate zarade, “Plantaže”, kao poslodavac, radnicima obezbjeđuju tri obroka i besplatan smještaj, kao i troškove prevoza – naveli su, prenio je Dan.

Ta državna kompanija primarno se bavi poljoprivrednom djelatnošću i najveći je proizvođač grožđa i vina u ovom dijelu Evrope. Imajući u vidu da je poljoprivreda djelatnost sezonskog karaktera i da se poslovi u vinogradu, u konkretnom slučaju najvećem vinogradu u jednom kompleksu u Evropi, u zavisnosti od agrotehničkih operacija, sprovode periodično tokom cijele godine, u skladu s tim se kreću i potrebe za angažovanjem sezonske radne snage.

– Najveći broj izvršilaca na sezonskim poslovima potreban je tokom procesa berbe, za koju je potrebno obezbijediti preko 500 sezonskih radnika, kako bi se uspješno privela kraju. Nedostatak kvalifikovane radne snage je problem sa kojim se susrećemo duži niz godina i on je svake godine sve izraženiji, ne samo u poljoprivrednoj djelatnosti, već i u ostalim privrednim sektorima, kako u Crnoj Gori, tako i u cijelom regionu i Evropi. Crna Gora je dio lanca radnih migracija koje su posljednjih godina opšteprisutan trend – navode iz ove državne kompanije.

Iz “Plantaža” nisu odgovorili koliko koštaju ukupni troškovi angažovanja radnika sa Dalekog Istoka, a ni rukovodioci te kompanije nisu raspolagali tačnim podacima. Prema nekim informacijama, samo prevoz sezonaca iz Indije koštao je nekoliko desetina hiljada eura.

U susjednoj Hrvatskoj posljednjih godina primjetan je rast broja radnika sa istoka Azije, naročito iz Nepala, što je rezultiralo čak i otvaranjem prodavnice tradicionalne nepalske hrane.