Indijci ruše luksuzne zgrade zbog ekoloških propisa

0

Vlasti jugozapadne indijske države Kerale srušile su u subotu dva luksuzna stambena kompleksa na obali jezera Vembanad, zbog narušavanja ekoloških propisa. Vrhovni sud naložio je u maju prošle godine rušenje, nakon što je specijalni komitet utvrdio da je izgradnja tih zgrada narušila propise o zaštiti obalskog područja, prenosi BBC.

Trebalo bi da budu srušena još dva solitera, te će tako sa zemljom ovog vikenda biti sravnjena 343 stana, koji su domovi oko 2.000 ljudi. Kako mediji prenose, radi se o jednoj od najvećih akcija rušenja stambenih zgrada do sada u Indiji, prenio je N1.

U subotu je prvo “pao” kompleks u kojem se nalazi 90 stanova. Bilo je potrebno samo nekoliko sekundi da se u kontrolisanoj eksploziji sruši zgrada od 19 spratova i 60 metara visine, naočigled nijemih stanara. Uslijedilo je rušenje kula bliznakinja, visokih 55 metara.

Vlasti su ostale neumoljive, uprkos prošlogodišnjim protestima ugroženih stanovnika tog naselja.

Direkcija Kerale za upravljanje obalskim zonama (KCZMA), osnovana kako bi se spriječilo uništavanje obalskih i pomorskih oblasti, saopštila je da su lokalne vlasti izdale dozvolu za gradnju pomenutih zgrada, ali bez odobrenja KCZMA.

Prema njima, lokacija na kojoj su izgrađeni stanovi, u opštini Maradu, je posebno osjetljiva oblast u kojoj gradnja novih objekata nije dozvoljena.

Pošto su luksuzni stambeni kompleksi izgrađeni, u njima su, između ostalih, svoj dom našli bankari, direktori i bogati penzioneri.

Prema pisanju lokalnih medija, vlasti Kerale, koja ima 600 kilometara obale duž Arabijskog mora, morat će oštećenim stanarima platiti “privremenu kompenzaciju” od oko 35.000 dolara.