Indija ekonomski prestiže Njemačku do 2026.

0

Indija će svoj cilj da joj ekonomija vrijedi pet biliona dolara dostići do 2026, čime će postati četvrta po veličini privreda na svijetu, tvrdi CEBR.

Kako se dodaje u izvještaju Centra za proučavanje ekonomije i biznisa, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, do 2034. ta južnoazijska zemlja imat će treću po veličini ekonomiju na planeti.

– Indija je pretekla Francusku i Veliku Britaniju da bi postala peta ekonomija svijeta u 2019. godini. Očekuje se da će preteći Njemačku i postati četvrta do 2026, a zatim i Japan kako bi se našla na trećem mjestu liste najvećih privreda svijeta u 2034 – kaže se u analizi koju prenosi Russia Today.

Te tri zemlje – Indija, Njemačka i Japan – nastavit će da se bore za poziciju treće svjetske ekonomije u narednih 15 godina, tvrdi CEBR. Centar, međutim, napominje da slab rast u toku ove godine povećava pritisak za sprovođenje radikalnijih ekonomskih reformi.

Ekonomija Indije, koja se diči najbržim rastom u svijetu, rasla je pet procenata u odnosu na prošlu godinu u periodu od aprila do juna. To je bio najslabiji tempo rasta još od 2013, uglavnom zahvaljujući padu potrošačke tražnje i državne potrošnje usljed globalnih trgovinskih konflikta.

Goldman Sachs je ovog mjeseca prognozirao da će ekonomija Indije ubrzano napredovati u 2020. kako se globalne prilike budu popravljale, prenosi B92.