Incko dao punu podršku Centralnoj banci

0

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je posjetio Centralnu banku BiH (CBBiH), gdje je razgovarao s guvernerom CBBiH Senadom Softićem te izrazio punu i nedvosmislenu podršku Ureda visokog predstavnika ovoj instituciji.

– Politička nezavisnost i autonomija ključni su sastojci uspjeha CBBiH i primjer koji bi u svom radu trebale slijediti i druge institucije, na svim nivoima. Odnos prema ovoj instituciji mora biti zasnovan na poštivanju tih principa, kao zaštitnog mehanizma njenog efikasnog i djelotvornog funkcioniranja, a time i monetarne i finansijske stabilnosti same države – kazao je Inzko.

Dodao je da je ova institucija stub države i primjer drugima kako institucije trebaju da rade nezavisno, u interesu države i građana, a s ciljem daljeg razvoja zemlje, saopćeno je iz CBBiH.

Softić je zahvalio na podršci međunarodne zajednice CBBiH tokom svih godina od njenog osnivanja, istakavši da će i dalje raditi na njenom jačanju.

– To, konkretno, znači održavanje stabilnosti monetarnog sistema BiH i jačanje kapaciteta ove institucije, kako bi ona mogla igrati proaktivnu i pozitivnu ulogu u procesu jačanja bh. ekonomije i predstojećim evropskim integracijama. Jedino tako je moguće pojačati pozitivne trendove i BiH vratiti na ubrzani put oporavka i razvoja – kazao je Softić.