Ina više nije lider po broju pumpi u regiji

0

Nakon kupovine Croduxovog maloprodajnog lanca goriva, slovenački Petrol je od hrvatske Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju benzinskih pumpi.

Slovenački Petrol kupio je od Croduxa lanac od 91 benzinske pumpe i time se u Hrvatskoj učvrstio na drugom mjestu po tržišnom udjelu u maloprodaji goriva.

No tom akvizicijom Slovenci su preuzeli prvo mjesto u regiji po broju benzinskih stanica, koje je dosad držala hrvatska Ina, navodi Večernji list.

Petrol s Croduxovim pumpama sad ukupno ima 601 benzinsku stanicu u regiji, a Ina ih ima 518.

U Sloveniji je Petrol trenutno na 318 pumpi, u Hrvatskoj 201, dok ih u BiH ima 42, u Srbiji i Crnoj Gori po 15, a na Kosovu 10.

Ina ima 396 pumpi u Hrvatskoj, te još 105 u BiH, u Crnoj Gori 11 i Sloveniji šest.

Srbijanski NIS, koji je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, ukupno ima 409 benzinskih pumpi, od toga u Srbiji 314, u BiH 43, u Bugarskoj 34, a u Rumuniji 19.

Podsjetimo, Petrol je prije akvizicije Croduxovog maloprodajnog lanca imao u Hrvatskoj imao 110 benzinskih pumpi, a sad ima 201. Time je tržišni udio slovenske kompanije u Hrvatskoj povećan s 13 na 23 posto.

Ina je i dalje glavna na hrvatskom tržištu goriva s 396 benzinskih pumpi, Lukoil ih ima 47, a Tifon 43.

U Petrolu su kupovinu benzinskih pumpi i skladišta Croduxa u Zadru i Omišlju objasnili strategijom širenja poslovanja.

Hrvatsko tržište, naveli su, najbliže je slovenskom po privrednom razvoju, po razvoju tržišta naftnih derivata, kupovnoj moći, ali i u kulturnom smislu. Sticanje firme Crodux derivati dva, poručili su, najveći je jednokratni rast prodajnih mjesta u historiji Petrola.

Pročitajte još: