Imovina Agrokomerca prodaje se za samo četvrtinu vrijednosti

0

Oglašena je nova, treća prodaja dijela imovine nekadašnjeg giganta Agrokomerca. Nekretnine je sada moguće kupiti po drastično nižoj cijeni u odnosu na prve dvije aukcije, izvještava BiznisInfo.ba.

Nakon što su prvi i drugi pokušaj prodaje propali, Općinski sud u Cazinu je donio odluku o trećem pokušaju prodaje iste imovine čija je vrijednosti procijenjena na 35 miliona KM, a koju će biti moguće kupiti za samo 8,7 miliona KM. Ročište za prodaju nekretnina je zakazano za 14. decembar.

Riječ je o poslovnoj zgradi u privredi površine od 31.898 m2 i zemljište uz zgradu površine od 80.815 m2, a što ukupno iznosi 112.713 m2, a koji su upisani u posjedovni list broj 476 k.o. Pjanići na dioničko društvo “Agrokomerc”.

Također se prodaje “Mesna industrija Pjanići”, odnosno poslovna zgrada u privredi površine 29.046 m2 upisana u posjedovni list broj 420 k.o. Tržačka Raštela na dioničko društvo “Agrokomerc”. Kod svih nekretnina “Agrokomerc” je vlasnik 1/1.

Tržišna vrijednost nekretnina iznosi 35.157.150 KM, utvrđena po vještaku građevinske struke shodno nalazu i mišljenju iz juna 2023. godine.

Vrijednost imovine ista je kao i na prvom i drugom ročištu. No, razlika je što se sada imovina ne može prodati ispod jedne četvrtina utvrđene vrijednosti. Na prvom ročištu donji prag je bio jedna polovina spomenute vrijednosti, a na drugom jedna trećina.

Najniža cijena je, dakle, snižena sa oko 17,5 miliona KM na manje od 12 miliona, a potom na 8,7 miliona maraka.

Prodaja nekretnina je pokrenuta na zahtjev većeg broja fizičkih i pravnih lica, a radi naplate potraživanja.

Podsjetimo da je dobar dio imovine Agrokomerca prodat kompaniji AC Food iza koje stoji tešanjski AS Holding.