ILO: Rast plata u svijetu u 2017. najniži u deset godina

0

Plate su u svijetu u 2017. godini porasle svega 1,8 posto, što je najsporija stopa njihova rasta od globalne finansijske krize 2008. godine, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom Izvještaju o globalnoj plati.

Usporedbe radi, u 2016. realna stopa rasta plate u svijetu iznosila je 2,4 posto. Nivo globalnih plata ostao je daleko ispod nivoa na kojem je bio prije globalne finansijske krize 2008. godine, zamjećuje ILO.

Ako se isključi Kina, čija velika populacija i brzi rast plata značajno utiču na globalni prosjek, globalni rast plata u realnom smislu usporio je s 1,8 posto u 2016. na 1,1 posto u 2017. godini.

“Danas je općenito prihvaćeno da je spor rast plata postao prepreka postizanju održivog ekonomskog rasta”, napisao je u izvještaju glavni direktor ILO-a Guy Ryder.

U posljednjih 20 godina prosječna realna plata gotovo se utrostručila u zemljama u nastajanju i razvoju u sklopu skupine G20, dok je s druge strane u razvijenim zemljama u okviru rast plata u proteklih 20 godina iznosio svega 9 posto, iznosi ILO.

Prema ILO procjenama, prosječni udio aktivnog stanovništva u radno-sposobnom stanovništvu u svijetu iznosi oko 62 posto, što znači da je u svijetu zaposleno otprilike 3,3 milijarde ljudi.

Hina