Ilijaš počeo realizaciju plana razvoja opštine vrijednog 62 miliona KM

0

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić izjavio je za Radio Ilijaš da je u decembru donesen petogodišnji plan razvoja općine Ilijaš kojima su definisani ključni projekti kojim je identificirano 134 projekta vrijednosti 62 milina KM, prenosi eKapija.

– U 2018. godini praktično imamo pokriveno prvu petinu naše strategije razvoja i to govori da smo napravili dobre pripreme i da na bazi toga polako krećemo u realizaciju plana. Dakle, građani mogu vidjeti prije svega da se intezivno radi na rekonstrukciji lokalnih cesta koje su definisane prilivom sredstava iz opšte korisnih funkcija šuma i očekujem da taj program koji je finansiran sredstvima iz 2017. bude završen – rekao je Fazlić.

Dodao je da kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura da je započet veliki projekat vrijednosti 750.000 KM, nastavak puta Vlaškovo-Gornja Karaula.

– Također, otvaramo putnu dionicu Misoča-Vlaškovo tako da ćemo taj potez riješiti na vrlo kvalitetan način. Projekat Alića rampe se privodi kraju. Još prošle godine Općina Ilijaš, Direkcija za ceste KS i Željeznice FBIH potpisale su sporazum o signalizaciji ovog pružnog prelaza. Mnogo projekata je u pripremi, rekonstrukcija doma u Podlugovima je krenula i vrijednost projekta je oko 370.000 KM, a u ovoj godini će biti realizirana prva faza koja će biti vrijednosti blizu 200.000 KM – naveo je on.

Fazlić je rekao da je također bitan projekat izgradnje nove fiskulturne sale u OŠ Hašim Spahić.

– U idućoj sedmici uvodimo izvođača za realizaciju ovog projekta. Po ugovoru rok za izvođenje radova je 120 dana i očekujemo da 1. oktobra učenici i nastavnici dobiju novu salu – dodao je Fazlić za Radio Ilijaš, prenosi eKapija