IEA smanjila prognozu za potražnjom nafte

0

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) smanjila je u četvrtak svoje prognoze globalne potražnje za naftom, prvi put nakon nekoliko mjeseci, budući da je broj infekcija Covid-19 i dalje visok i usljed nastavka problema u sektoru vazdušnog saobraćaja.

U željno isčekivanom mjesečnom izvještaju, IEA je navela da procjenjuje globalnu potražnju za naftom u 2020. godini na 91,1 miliona barela dnevno, što je pad za 8,1 miliona barela dnevno u odnosu na prošlu godinu.

Ova revidirana prognoza je za 140.000 barela dnevno niža od prethodne projekcije IEA-e.

Agencija je također umanjila prognozu svjetske potražnje u 2021. godini za 240.000 barela dnevno na 97,1 milion barela dnevno, a potražnja za gorivom za avione identifikovana je kao “glavni izvor slabosti”.

Izvještaj dolazi nakon što su najveće svjetske naftne i plinske firme u drugom tromjesečju izvijestile o velikim gubicima jer su mjere za spečavanje širenja koronavirusa dovele do šoka potražnje na energetskim tržištima.

Ranije ove godine, izvršni direktor IEA-e Fatih Birol rekao je novinarima da bi 2020. godina mogla predstavljati najgoru godinu u historiji naftnih tržišta.

I. K.