Idejno rješenje za aerodrom Trebinje u narednih 10 dana

0

Za izgradnju aerodroma postoje dvije potencijalne lokacije u okolini Trebinja, idejno rješenje bit će završeno već za desetak dana, a kompletan plan u periodu od šest mjeseci do godinu dana, rečeno je poslije sastanka predstavnika vlada Srbije i Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, Vesna Vožni, rekla je da se sastala operativna grupa koja razgovara i odlučuje o potencijalnim lokacijama za izgradnju aerodroma u Trebinju.

– Brzo ćemo imati i drugi sastanak i tada ćemo imati više informacija – dodala je Vožnijeva.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoran Ilić rekao je da u Hercegovini zbog terena nije bilo teško izabrati pogodnu lokaciju jer je, kako kaže, takvih malo, i dodao da postoje dvije lokacije koje će biti ispitane, prenio je RTRS.

– Nemamo preširok izbor i neće nam biti teško da se opredijelimo za onu koja je glavna. Ono čime ćemo se voditi jeste da prilazne površine budu obezbijeđene. Važno je da 10 kilometara i od jednog i od drugog praga piste nemamo visoke prepreke – istakao je Ilić.

On je dodao da, kada je riječ o veličini aerodroma, to zavisi od lokacije, ali da će biti uložen napor da se napravi poletno-sletna staza koja će omogućiti sletanje i najvećih aviona na svijetu.

– Mi ćemo pripremiti kompletnu tehničku dokumentaciju za izradu plana, idejno rješenje planskog akta koje će biti osnov za izgradnju aerodroma, to će biti gotovo u sljedećih desetak dana – rekao je Ilić.

On je uvjeren da će kompletan plan biti gotov u periodu između šest mjeseci i godinu dana.

– Kada se to završi onda može da se radi tehnička dokumentacija i da se počne sa ugovaranjem radova. Ako bude dovoljno stručnosti i volje, mislim da ćemo za par godina imati aerodrome – istakao je Ilić.

On je rekao da će ovo biti međunarodni aerodrom koji će, osim Hercegovini, značiti i dijelu primorja u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da današnji sastanak govori o ozbiljnosti namjere izgradnje aerodroma.

– Ovo nam govori da su Trebinje i Hercegovina interesantni strateški. Što se tiče grada Trebinja, mi smo maksimalno na usluzi, sve što treba od podataka mi smo tu. Ovo nije značajno samo za Trebinje nego i za cijelu Republiku Srpsku – istakao je Ćurić.