I Hrvatska će proizvesti domaći respirator

0

Ministar privrede Darko Horvat rekao je da će u roku od mjesec dana u Hrvatskoj biti proizveden domaći respirator.

– Unutar mjesec dana imat ćemo u Hrvatskoj proizveden respirator – rekao je Horvat nakon užeg kabineta Vlade.

Maskice i respiratori koji su potrebni prije svega medicinskom osoblju, a potom i drugima, po njegovim riječima moraju imati posebnu filtersku tkaninu čije pore moraju biti poroznosti manje od 0,125 mikrometara.

– Tkanina je ključni dio, trenutno se ne može proizvesti u Hrvatskoj i nju ćemo uvoziti – rekao je Horvat, prenio je Poslovni dnevnik.

Kako je naglasio, s desetak hrvatskih kompanija razrađeni su 3D modeli svih sastavnih dijelova respiratora, a nekoliko alata za proizvodnju je gotovo i isfinansirano.

– Siguran sam da ćemo do kraja sljedećege sedmice imati u kompletu razvijen hrvatski respirator za koji nam je potrebna tkanina određenih filterskih sposobnosti, kako bismo mogli filter ukomponirati u tijelo respiratora – rekao je Horvat.

Dodao je da Hrvatska nema ustanovu za certifikaciju takvih proizvoda, ali da će se to obaviti u saradnji s njemačkom “Dekrom”.

– Ta nam je njemačka ustanova spremna izići u susret i čim prvi respirator bude proizveden, tamo će se testirati i siguran sam da će zadovoljiti sve parametre – rekao je Horvat.

Ocijenio je kako to može biti i vrlo interesantan izvozni proizvod.

Podsjetimo da je Srbija prije nekoliko dana počela proizvodnju domaćih respiratora. Sličnim putem krenule su i druge zemlje, poput Turske, o čemu smo također pisali.

Nedavno je premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao da će i jedna bh. kompanija pokušati proizvesti prvi bh. respirator. Mediji su javili da je riječ o kompaniji iz Gradačca, ali nikad nije saopšteno dokle se s tim stiglo.