I Britanski turisti od nedjelje mogu u Španiju

0

Španija je u subotu objavila da će britanskim turistima omogućiti ulazak u zemlju bez zahtjeva da provedu dvije sedmice u karantinu, otvorivši se jednom od svojih najvećih turističkih tržišta nakon udara pandemije koronavirusa.

“Omogućit ćemo britanskim turistima da uđu u Španiju baš kao i ostatak Evropske unije ili šengenskog prostora od 21. juna slobodno i bez potrebe za karantinom”, kazala je ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez Laya za BBC News.

Španija će okončati vanredno stanje uvedeno 14. marta u nedjelju i otvorit će svoje granice prema zemljama EU i šengenskog područja za prijeko potrebno jačanje svoje turističke industrije.

Trostruka provjera

Gonzalez Laya je kazala da će britanski putnici biti podvrgnuti istoj “trostrukoj provjeri” kao i drugi evropski turisti. Ona se sastoji od provjere njihovog porijekla, mjerenja temperature i ostavljanja kontakt podataka u slučaju da bude potrebe za ptraćenjem kretanja, prenosi Reuters.

Britanija, koja je prijavila više od 42.500 smrtnih slučajeva od koronavirusa, i Španija, sa preko 28.300, su među državama koje su najteže pogođene COVID-19.

Britanci čine više od petine od otprilike 80 miliona turista koje Španija prima svake godine.

Dvosedmični karantin

Granicu sa Portugalom Španija će otvoriti 1. jula.

No, koliko god da Španija želi dočekati britanske turiste, trenutne mjere karantina u Velikoj Britaniji koje zahtijevaju dvosedmični period samoizolacije za većinu ljudi koji ulaze u zemlju iz inostranstva, mogu odvratiti ljude od putovanja.

Ovo pravilo trebalo bi biti preispitano 29. juna, tri sedmice nakon što je uvedeno.

B. Šutvić