Hyundai sa tržišta povlači 82.000 električnih automobila

0

Hyundai će povući 82.000 električnih automobila širom svijeta kako bi zamijenili baterije nakon 15 izvještaja o požarima.

Uprkos relativno malom broju ovih automobila, Hyundaijev opoziv jedan je od najskupljih u istoriji, signalizirajući kako bi kvarovi na električnim automobilima mogli stvoriti pozamašne troškove za proizvođače automobila – barem u bliskoj budućnosti.

Povlačenje će Hyundaija koštati 1 milijardu korejskih vona ili 900 milijuna dolara. Prosječni trošak po vozilu iznosi 11.000 dolara – što je, kako ocjenjuje CNN biznis, astronomski visok broj.

Zamjena cijele baterije krajnja je mjera koja zahtijeva sličnu količinu posla i troškova kao zamjena cijelog motora tradicionalnog automobila s unutrašnjim sagorijevanjem.

Vrlo malo opoziva automobila na benzinski pogon zahtijeva zamjenu cijelog motora. Jedan od rijetkih izuzetaka bio je opoziv 785 sportskih automobila Porsche 911 GT3 iz 2014. godine. Porsche nije objavio troškove tog opoziva, ali je sigurno bio skuplji po vozilu od ovog slučaja Hyundaija.

Ipak, opoziv koji košta više od 11.000 dolara po vozilu izuzetno je rijedak. Precizne brojke nisu dostupne jer većina proizvođača automobila ne otkriva troškove svojih opoziva.

Budući da je na cesti toliko više automobila na benzinski pogon nego EV-a, ukupni trošak tih opoziva lako može premašiti 900 miliona dolara koje ovaj potez košta Hyundai.

Na primjer, General Motors nedavno je naplatio 1,2 milijarde dolara troškova za zamjenu vazdušnih jastuka Takata , ali to je pokrivalo 7 miliona vozila, što znači da je opoziv koštao manje od 200 dolara po vozilu.

Prosječni trošak automatskog opoziva tokom posljednjih 10 godina iznosio je oko 500 dolara po vozilu, prema Mikeu Heldu, direktoru automobilske i industrijske prakse u AlixPartners, globalnoj konsultantskoj kući.

Cijena Hyundaijevog opoziva još je jedan pokazatelj koliko su skupe EV baterije u odnosu na cijenu cijelog automobila. Dok se cijena baterija ne smanji, kroz veću proizvodnju u svijetu i ekonomiju obima, troškovi izrade električnih vozila ostaće veći od poredivih benzinskih automobila, prenio je investitor.me.