Hyundai razmišlja o pokretanju proizvodnje u Hrvatskoj

0

Jedan od vodećih proizvođača automobila u svijetu, južnokorejski Hyundai, razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj.

Informacija je to koja je za Jutarnji list potvrđena iz krugova hrvatske vlade, iz kojih je rečeno da južnokorejski automobilski div pokazuje interes za ulaganjima u ovu zemlju i analizira mogućnost investiranja. Razgovori o tome, kažu upućeni, vode se već dva mjeseca.

U ovom trenutku još nije poznato kolika bi bila vrijednost Hyundaijeve investicije u Hrvatskoj. No, kako tvrde sagovornici Jutarnjeg lista, Hyundai bi kao lokaciju najvjerovatnije odabrao područje Varaždina, na kojem već postoje kompanije koje rade za automobilsku industriju, te bi proizvodio gotov proizvod – automobile, a ne samo dijelove.

Ako se južnokorejski automobilski div u konačnici doista odluči na takvu investiciju, ona bi za Hrvatsku bila od velikog značaja jer bi otvorila velik broj novih radnih mjesta, dodatno pospješila izvoz, a zemlju bolje pozicionirala na investicijskom zemljovidu.

Privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku jedan je od ciljeva Vlade, pojašnjava hrvatski portal. Pojedine kompanije u Hrvatskoj već proizvode dijelove za svjetsku autoindustriju, a Hrvatska ima i proizvodnju električnih automobila.

Prema službenim podacima, hrvatska autoindustrija zapošljava 2861 radnika, a prosječna bruto plata u njoj je 1073 eura. Riječ je o izvozno orijentiranoj industrijskoj grani, čiji je udio u hrvatskom izvozu 4,7 posto.

Novac.hr