Hyundai potpuno zaustavlja razvoj SUS motora

0

Najveći južnokorejski proizvođač automobila, Hyundai Motor Group, najavio da će zatvoriti odjeljenje za razvoj motora na fosilna goriva.

Ova promjena je u skladu sa strategijom proizvođača, ali i cijele auto-industrije, da se resursi usmjere na razvoj potpuno električnih vozila. Hyundai će neizbježno tako postati proizvođač isključivo električnih automobila, a oni će energiju dobijati iz baterija ili pak vodoničnih gorivnih ćelija, prenosi B92.

Istraživački centar Namjang, osnovan 1983. godine, u kome na motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem radi oko 12.000 ljudi, također će biti zatvoren, a zaposleni će (barem prema sadašnjim informacijama) biti premješteni u odjeljenja koja se bave razvojem električnih pogonskih sklopova.

Sa reorganizacijom će se početi odmah, početkom sljedeće godine, a prvi i glavni zadatak Hyundaijevim stručnjacima biće da počnu da osmišljavaju inovativna vozila koja će moći da budu dominantna na tržištu budućnosti.

Istovremeno, Hyundai osniva i istraživački centar za baterijske tehnologije.

Hyundai Motor Group je krovna organizacija pod kojom posluju marke Hyundai, Kia i premijum Genesis, a odnedavno i električna podmarka Ioniq. Prošle godine su postali i suvlasnici mreže punjača električnih vozila Ionity.