Huawei povećao evropsku prodaju čak 55 posto, Samsung i Apple pali

0

Kineski pametni telefoni lani su preuzeli Evropu, stoji u novom istraživanju firme za analizu tržišta Canalys. Novi podaci potvrdili su trend koji se dosad tek naslućivao.

Huawei, Xiaomi i OnePlus, kineski brendovi pametnih telefona, u 2018. godini činili su 32 posto, odnosno gotovo trećinu u ukupnom broju mobitela dostavljenih u Evropu. Posebno Huawei s lavovskim udjelom od 23 posto i 42,5 miliona dostavljenih uređaja na Starom kontinentu, prenosi Jutarnji.hr.

Samo u zadnjem kvartalu lani dostavili su 13,3 miliona uređaja, a time su povećali izvoz za 55 posto u odnosu na 2017. godinu.

Usporedbe radi, Apple je u Europu izvezao neznatno više iPhonea, tek 42,8 miliona.

Analitičari predviđaju da će Huawei u Evropi do kraja godine svrgnuti Apple s drugog mjesta, baš kao što će to uskoro napraviti u ostatku svijeta.

U opasnosti se nalazi i dosad nedodirljivi Samsung.

Južnokorejski Samsung i američki Apple bilježili su pad prodanih uređaja u svijetu od osam, odnosno 3,2 posto. Huawei je, s druge strane, skočio za 33 posto, a neočekivani skok od 32,2 posto zabilježio je i Xiaomi.

U pozadini eksplozivnog rasta stoji zategnuta politička situacija između Kine i SAD-a, vjeruje Ben Stanton, analitičar Canalysa:

– Zbog tenzija između Kine i SAD-a, kineske kompanije okrenule su se evropskom tržištu, a to je išlo na ruku evropskim kupcima. Brendovi kao što su Huawei i Xiaomi donijeli su konkurentnije cijene i šokirale svoje evropske rivale, komentirao je za The Verge, prenosi Jutarnji.