Hrvoje Stojić iz Addiko banke panelista na Jahorina ekonomskom forumu

0

Direktor Odjela ekonomskih istraživanja Addiko Grupe, Hrvoje Stojić, učestvovao je kao panelista u završnoj panel diskusiji na ovogodišnjem Jahorina ekonomskom forumu.

Hrvoje Stojić

Govoreći o situaciji u Eurozoni, Stojić je rekao da se naredne godine očekuje ulazak u recesiju. Usporavanje rasta je posebno naglašeno u privredama snažno integrisanim u globalne lance ponude, ističe Stojić.

Što se tiče situacije u BiH, u 2019. godini se očekuje stopa rasta od oko 3%, prvenstveno zahvaljujući ubrzanju rasta domaće potražnje, ali i javnih investicija, te obnavljanju pregovora o novom aranžmanu sa MMF-om.

Stojić je istakao i da je zanimljivo primjetiti jačanje privatnih investicija u skladu sa poboljšanim izgledima za izvoz roba u područjima u kojima BiH ima komparativnu prednost (prehrambena industrija, metalni proizvodi, farmaceutika, IT).

Snažnija domaća potražnja bi trebala poništiti negativne efekte značajnog slabljenja inozemne potražnje, naglasio je Stojić, te dodao da će usporavanje rasta izvoza biti poništeno ukidanjem izvoznih prepreka za dio prehrambenih proizvoda te kontinuiranim proširenjem (izvoznih) energetskih kapaciteta.