Hrvatski poduzetnik koji je prodao firmu Petrolu ulazi u nove biznise

0

Nakon što je prodao Crodux slovenskom Petrolu, hrvatski poduzetnik Ivan Čermak okreće se novim poslovnim izazovima.

Jedan je od najvećih ulaganje u proizvodnju vodika kao energenta budućnosti, a realizirat će se gradnjom termoelektrane u Slavonskom Brodu. Kako je rekao, gradit će elektranu na plin iz koje će se izdvajati CO2 te će proizvoditi vodik koji će se skladištiti ili će se dalje prodavati kao energent (električna energija), ovisno o potražnji.

– Riječ je o zelenoj energiji bez ispuštanja CO2 u zrak – napominje Čermak.

Vodik ima najveću energetsku gustoću po masi od svih konvencionalnih goriva, gotovo triput veću od mase benzina ili dizela. K tome izgaranjem daje toplinu, a elektrokemijski se pretvara u električnu energiju. Čermak u proizvodnji vodika vidi veliku priliku za razvoj svoga biznisa, a planira investirati i u graditeljstvo te veli da priprema dva velika projekta, piše hrvatski portal Lider.

Trgovački centri i istraživanje nafte

Riječ je o trgovačko-poslovnim centrima Paromlinska (površine od 40 hiljada kvadrata) i Jankomir (površine 25 hiljada kvadrata).

Također planira ulagati u povećanje kapaciteta naftnih terminala u Zadru, a u tom gradu slijedi i razvoj marine i turističkoga kompleksa. Pritom ističe da je tom transakcijom Petrol preuzeo samo benzinske pumpe, a Tankerkomerc je i dalje u Čermakovu vlasništvu.

Nastavlja također istraživati naftu i plin na dva istražna polja koja se prostiru u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji na ukupno pet hiljada kvadratnih kilometara, od čega Čermak mnogo očekuje. Istraživanja, kaže, počinju na proljeće.

Velika transakcija

Preuzimanjem Croduxa Petrol će preuzeti 91 benzinsku pumpu i povećati njihov broj u Hrvatskoj na više od 200, a tržišni udio skočit će mu s 13 na 23 posto.

No postupak preuzimanja Croduxa za Slovence još nije završen jer sad tek trebaju dobiti odobrenje Agencije za tržišno natjecanje koja će provesti postupak provjere Petrolove koncentracije na hrvatskom tržištu. Kako se očekuje, transakcija će biti odobrena jer Petrol ne prijeti monopolom. Ta bi odluka trebala biti donesena za otprilike pola godine.

Inače, nije objavljeno za koliko je Crodux prodan Petrolu, ali u medijima se spominje iznos od oko 200 miliona eura, što je, ako je tačan, lijepa svota za najavljena Čermakova ulaganja, zaključuje Lider.