Hrvatski div u ekspanziji: Grade pogon u BiH, preuzimaju firmu u Sloveniji

0

Kompanija je velikoj ekspanziji i lider je na tržištu

Po svemu sudeći, Mesna industrija Braća Pivac je u završnoj fazi preuzimanja čuvenih celjskih mesa u Sloveniji, dok paralelno otvara novi pogon u Bosni i Hercegovini. Tačnije, riječ je o preuzimanju tri poslovna segmenta slovenačke kompanije sa dugom tradicijom proizvodnje.

Predmet preuzimanja su, pogon za proizvodnju pršute i suhomesnatih proizvoda, odnosno Pršutarna Lokev na Krasu, pogon za proizvodnju i preradu mesa u Celju i proizvodnja mortadele i ostali trajni i polutrajni proizvodi, piše Jutarnji list.

Celjske mesnice imaju i segment proizvodnje vina i pjenušavih vina, čuvenu Radgonsku Goricu, koja, koliko je poznato, nije predmet preuzimanja Mesne industrije Braća Pivac.

U Industriji mesa Braća pivac nisu željeli da potvrde ni demantuju ovu informaciju, uz napomenu da ne komentarišu nezvanične informacije i spekulacije. Izvori tvrde da je preuzimanje dogovoreno, a ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, ovim preuzimanjem će Mesna industrija Braća Pivac vrlo ozbiljno ući na slovenačko tržište.

U fazi realizacije je i njihovo ulaganje u objekat za preradu i proizvodnju mesnih prerađevina u Ljubuškom, čime će ova kompanija učvrstiti poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine.

Celjske mesnice imaju dugu tradiciju i bogato iskustvo koje seže u 1899. godinu. Ostvaruju godišnji prihod od oko 100 miliona eura i zapošljavaju preko 450 radnika.

Danas su Pivci vodeća grupacija za preradu mesa u Hrvatskoj. Od pet vodećih hrvatskih kompanija u ovoj industriji, tri su u vlasništvu porodice Pivac. Na drugom i trećem mestu su Mesna industrija Braća Pivac i Mesna industrija PPK Karlovac, a na petom Mesna industrija Vajda.

Dakle, sve tri kompanije iz sistema Pivac grupe ušle su u prvih pet, što znači da je, gledajući ukupan rezultat, Pivac grupa vodeća domaća kompanija u sektoru prerade mesa.

Pivci su vlasnici kompanije Adria Sol, koja ima hotele u Makarskoj i Dubrovniku, kao i nekoliko drugih malih firmi. Poznato je da je i perjanica konditorske industrije Kraš prehrambena industrija iz Zagreba u većinskom vlasništvu i da imaju preko šest posto dionica Podravke.

Posjeduju još nekoliko kompanija, kao i fabriku Dalmessa u Klisu, koja je integrisana u poslovanje Mesne industrije Braća Pivac.