Hrvatska vlada ponovo dokapitalizuje Croatia Airlines

0

Dioničari Croatia Airlinesa treba na vanrednoj glavnoj skupštini 22. decembra da donesu odluku o povećanju osnovnog kapitala za 296 miliona kuna (39,4 miliona eura), a cijeli iznos bi trebalo da uplati država, najavio je hrvatski nacionalni avio-prevoznik.

U pozivu za vanrednu sjednicu, objavljenom na Zagrebačkoj berzi, navodi se da bi osnovni kapital bio povećan sa 627,9 miliona kuna (83,6 miliona eura) na 923,9 milona kuna (123 miliona eura), i to putem nove emisije običnih akcija na ime, nominalne vrijednosti od 10 kuna (1,33 eura) po akciji, izvjestila je agencija Hina.

U skladu sa Zakonom o tržištu kapitala, Croatia Airlines će sprovesti emisiju koristeći klauzulu o izuzeću od objave prospekta.

Upis i uplata novih redovnih akcija obaviće se novčanim ulogom Republike Hrvatske u iznosu od 296 milona kuna, navodi se u pozivu.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima, zakonsko pravo prvenstva postojećim akcionarima za upis akcija se u cjelosti uskraćuje, izuzev Republici Hrvatskoj, koja će kao ulagač učestvovati u izdanju akcija, navodi se u pozivu.

Hrvatska država posjeduje, inače, u Kroacija Erlajnsu 98,76 posto dionica.