Hrvatska: Veoma loši rezultati poslovanja Zvijezde

0

Fortenovina kompanija prilično je podbacila prošle godine: padalo je sve što je moglo pasti.

Kako je objavila hrvatska Finansijska agencija, Zvijezda je lani ostvarila 158 miliona eura prihoda, što je gotovo 20 posto manje nego prethodne godine.

Neto dobit istovremeno je ‘zaronila’ čak 65 posto (toliki je bio pad u odnosu na predlani) te je iznosila skromnih 2,5 miliona eura.

I to nije sve: prosječna neto plata lani je iznosila oko 1040 eura, a to je čak 200 eura manje nego prethodne godine. Prosječna plaća računa se prema ukupnim satima rada te se dijeli s mjesecima.

Jedna je stavka u poslovnom izvještaju značajno rasla. Riječ je o broju zaposlenih. Lani je, tako, u Zvijezdi radilo oko 460 ljudi, što je nevjerojatnih 31 posto više u odnosu na 2022. godinu, prenosi Danica.hr.

Službene su to brojke koje je u utorak objavila Finansijska agencija. S nestrpljenjem, dakle, očekujemo detaljno pojašnjenje uprave Zvijezde. Jer neke brojke naprosto bodu u oči.

Zvijezda je, inače, lider u svim kategorijama na hrvatskom tržištu. Jestiva ulja predlani su držala udjel veći od 52 posto, Margo gotovo 58 posto, stolni margarini više od 67 posto, majoneza 70 posto, a ketchupi 56 posto.