Hrvatska uvodi nacionalnu oznaku “Safe stay in Croatia”

0

Hrvatska uvodi nacionalnu oznaku “Safe stay in Croatia” ili “Hrvatska, vaša sigurna destinacija”, čime poručuje da se u turizmu i povezanim djelatnostima primjenjuju sigurnosni i zdravstveni protokoli zbog pandemije, rečeno je u četvrtak na predstavljanju tog projekta.

“U pripremama za ovu turističku godinu, u kojoj nas na žalost i dalje prati pandemija, u suradnji sa sektorom, HZJZ-om i strukovnim udrugama razradili smo protokole koji stoje iza te oznake i kojima se ističe sigurnost boravka u Hrvatskoj”, kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ponovivši da je sigurnost u svim istraživanjima oko turizma prioritet za izbor destinacije za odmore ove godine, prenijela je agencija Hina.

Kazala je i da su te oznake nacionalna nadogradnja globalne oznake Svjetskog vijeća za putovanje i turizam-WTTC „Safe Travel”, kao i da će ih dodjeljivati i nadzirati  Ministarstvo i sistem turističkih zajednica, a to će moći i sami turisti ostavljajući dojmove na web stranici jesu li bili zadovoljni tim protokolima ili ne prilikom boravka u Hrvatskoj.

Oznaka besplatna

Udovičić je istaknula da se na novoj web stranici safe.croatia od potencijalnih 200.000 subjekata u turizmu koji bi mogli nositi te oznake, već prvog dana stranice na nju za to prijavilo više od 300, a vjeruje da će ih biti i više, i iz drugih sektora, jer je oznaka besplatna.

“Svi to mogu zatražiti, od najmanjeg privatnog apartmana do najvećeg hotela, marine, prijevoznici, restorani, kafići, zrakoplovi i mnogi drugi, koji su na stranici razvrstani u sedam glavnih i 25 podkategorija”, dodala je Udovičić.

Na oznaci je i QR kod putem kojeg turisti mogu doći i do raznih informacija o pojedinom objektu, odredištu i druge, a sve će se promovirati i na stranim tržištima u martu i aprilu, kazao je direktor HTZ-a Staničić.

Na web stranici je sve prevedeno na osam jezika, a tu je i karta Hrvatske s epidemiološkom situacijom po regijama.
 
Na pitanja o očekivanjima od ove sezone, rečeno je da se prati situacija na tržištima i da se na primjer iz UK uvećava buking, kao i da bi sezona mogla biti bolja od lanjske, no sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i mjerama.

Još se ne zna hoće li se tražiti PCR testovi od turista ili ne, jer se, kako je dodala, o tome ovih dana razgovara na nivou Evropske unije.