Hrvatska: U četiri godine 13 milijardi eura investicija

0

Hrvatska bilježi rekordne rezultate kada su u pitanju izravna strana ulaganja – u posljednje 4,5 godine ostvareno je više od 13 milijardi eura stranih ulaganja te Hrvatska postaje sve atraktivnija investicijska destinacija, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović na tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.

Kroz Zakon o poticanju ulaganja potiču se ulaganja u održive i tehnološki napredne projekte, ulaganja visoke dodane vrijednosti koja pridonose rastu i razvoju, rekao je ministar, naglašavajući da se takva ulaganja i događaju u Hrvatskoj te da investicijsku klimu i konkurentnost prepoznaju i svjetske rejting agencije i MMF.

Filipović je iznio i podatke kako je od 2018. ostvareno administrativno rasterećenje poduzetnika za više od 252 miliona eura te da je do kraja 2020. provedeno 50 mjera iz akcijskog plana za rasterećenje od parafiskalnih davanja, a poduzetnički sektor je rasterećen za dodatnih 70 miliona eura, prenio je Poslovni.hr.

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornost predviđeno je dodatno smanjenje parafiskalnih nameta od 132 miliona eura, rekao je Filipović, dodavši da se radi o gotovo 450 miliona eura u nekoliko godina.

Modernizacijski fond, ističe Filipović, otvara prilike da poduzetnici do 2030. investiraju milijardu eura u jačanje vlastite energetske neovisnosti.