Hrvatska stopirala uvoz ruske nafte u Srbiju

0

Zemlje članice EU glasale su jučer za osmi paket sankcija Rusiji, ovoga puta usmjerenih na ograničavanje cijene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje van EU.

Na insistiranje Hrvatske na čelu sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem taj paket obuhvatit će i Srbiju jer preko Janafa neće moći više da uvozi rusku naftu.

I pored toga što je prijedlog Evropske komisije predviđao izuzetak od kojeg bi Srbija imala koristi, a tiče se i Jadranskog naftovoda (Janafa), Hrvatska i još nekoliko zemalja članica pobrinule su se da dio prijedloga ne prođe jer zaključeno je da za to nema opravdanja.

– Uprkos tome što je prijedlog Evropske komisije predviđao jedan izuzetak od koje bi profitirala Srbija, a tiče se i Jadranskog naftovoda (Janafa), Hrvatska i još nekoliko država članica pobrinule su se da taj dio prijedloga ne prođe jer je zaključeno da za njega nema opravdanja – navodi se u hrvatskim medijima.

To praktično znači da će Srbija zbog Hrvatske i ovog poteza morati da plaća skupu naftu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je to što je Hrvatska tražila da se zaustavi dopremanje ruske nafte Srbiji preko Janafa, u okviru novog paketa sankcija EU Rusiji, otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji i da će Srbija, poslije povratka predsjednika Aleksandra Vučića iz Praga i njegovog obraćanja u subotu, morati da donese strateške odluke i pravi strateške promjene.

Premijerka je rekla da to što je Brisel iz paketa sankcija izuzeo neke članice Unije, kao što je Bugarska, ili Mađarska, “zato što kažu da će ih to ekonomski pogoditi, ali da na eksplicitan zahtjev Hrvatske ne izuzmu Srbiju, time čine direktnu finansijsku štetu Srbiji, svim građanima i privredi, kojima izbijaju iz džepa stotine i stotine miliona eura”.

Na pitanje kako se to može promijeniti, ona je rekla da “tu nema pomoći, mi imamo samo Janaf, jedini naftovod koji ide prema Srbiji” i da samo EU može da promijeni tu odluku.