Hrvatska s najvećim padom prometa u maloprodaji u EU

0

Hrvatska je u julu zabilježila najveći pad prometa od trgovine na malo na mjesečnom nivou među zemljama Evropske unije, a manju sklonost potrošnji pokazali su i potrošači na nivou Unije, pokazale su u srijedu procjene evropskog statističkog ureda.

U julu je sezonski prilagođen obim prometa od trgovine na malo u Hrvatskoj na mjesečnom nivou pao za 3,3 posto u odnosu na juni kada je poskočio 6,8 posto, pokazalo je izvještaj Eurostata.

U skupini zemalja s najvećim padom potrošnje u julu na mjesečnom nivou Eurostat na temelju raspoloživih podataka izdvaja i Njemačku i Belgiju, gdje je promet u maloprodaji smanjen 2,2 odnosno 1,4 posto.

Najveći rast prometa bilježila je Irska, za 1,9 posto, a slijede Slovenija s 1,2 posto, te Bugarska i Malta, s po jedan posto većim prometom u maloprodaji.

Na nivou EU-a sezonski prilagođen obim prometa u maloprodaji u junu je pao za 0,5 posto u odnosu na juli kada je prema revidiranim Eurostatovim procjenama porastao 1,3 posto.

U eurozoni je promet pao za 0,6 posto, nakon revidiranog rasta od 1,2 posto u junu.

Evropljani su u juluu osjetno manje posjećivali trgovine odjeće, tekstilnih proizvoda i obuće, što se očitovalo u padu prometa u maloprodaji tom vrstom proizvoda za 2,5 posto u EU, te za 3,2 posto u eurozoni.

U EU je blago porastao samo promet po poštanskim i narudžbama putem interneta, za 0,3 posto, pokazuje izvještaj Eurostata.

Promet u maloprodaji motornih goriva stagnirao je i u EU i u eurozoni.

Hina