Hrvatska: Radnici A1 najavili štrajk zbog plaća od 590 eura

0

Zbog malih plaća i nemogućnosti pregovaranja s upravom, Hrvatski sindikat telekomunikacija najavio je 7. oktobra prosvjed radnika A1 Hrvatska pod nazivom “Radimo, a živimo na rubu siromaštva!”, javlja Anadolu.

Predsjednica Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) Vesna Mamić najavila je kako će se sindikalni prosvjed radnika A1 Hrvatska održati na Svjetski dan dostojanstvenog rada, 7. oktobra u centru Zagreba, ispred A1 prodajnog centra.

Sindikalistica Mamić naglasila je kako je A1 jedna od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj koja je cijene usluga korisnicima od 1. jula povisila za 8,5 posto, no kako uprava odbija pregovarati o povećanju plaća radnicima.

„Te plaće su na razini od 590 eura u najnižem platnom razredu u kojem je zaposleno oko 400 radnika, odnosno 20 posto radnika kompanije“, navela je Mamić dodavši kako taj iznos nije dovoljan za dostojan život radnika i njihovih obitelji u Hrvatskoj.

Također, navela je da preko 70 posto radnika zaposlenih u A1 Hrvatska radi za plaću manju od prosjeka Republike Hrvatske, zbog čega i slogan najavljenog prosvjeda glasi “Radimo, a živimo na rubu siromaštva!”.

Sindikalni predstavnici kažu da uprava A1 teleoperatera već godinu dana opstruira pregovore u kojima zaposlenici traže usklađenje plaća s troškovima života te povećanje najnižeg platnog razreda sa 590 na 690 eura te da se sva prava osiguraju potpisivanje kolektivnog ugovora.

„Zaposlenici u A1 Austrija imaju kolektivne ugovore, plaća im se prilagođava troškovima života i oni imaju korektan socijalni dijalog, dok se zaposlenici u A1 Hrvatska tretiraju kao građani drugog reda u Europskoj uniji“, navela je Mamić.

Istaknula je kako su u službi za korisnike ulazne plaće 2000. godine, kada je ova firma počela poslovati u Hrvatskoj, za sedam eura bile više nego danas.

Stanje s plaćama zaposlenih u ostalim hrvatskim teleoperaterima slično je stanju u A1, navedeno je na konferenciji za medije, ali je istaknut i veliki jaz između plaća radnika i plaća menadžmenta, IT-jevaca te članova uprave, zbog čega je prosječna plaća u toj kompaniji statistički iznad hrvatskog prosjeka.

Podružnica A1 Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) osnovana je 2017. godine i broji gotovo polovicu od oko 1.900 ukupno zaposlenih u toj kompaniji.