Hrvatska prijeti zatvaranjem dotoka nafte Rafineriji u Bosanskom Brodu

0

Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je kako će Hrvatska pokrenuti proceduru utvrđivanja odgovornosti ljudi u Rafineriji u Bosanskom Brodu za zagađenje zraka u Slavonskom Brodu.

Izrazivši zabrinutost zbog činjenice da se zdravlje i životi hrvatskih građana ugrožavaju, najavio je i mogućnost poduzimanja drastičnih mjera.

“Ako se utvrdi da postoje krivična djela ili prekršaji, Hrvatska i njezine pravosudne institucije zadržavaju pravo da poduzmu sve mjere da se spriječi dovod sredstava koje utječu na zdravlje građana”, rekao je Šprlje nakon sastanka koji je zajedno s kolegama Panenićem i Dobrovićem održao u Slavonskom Brodu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, piše Vecernji.hr.

Na pitanje radi li se o zatvaranju ventila na JANAF-ovu naftovodu ili nečemu drugom, Šprlje je odgovorio kako ne želi govoriti o konkretnim mjerama, jer bi to bilo miješanje u rad pravosudnih tijela. Upozorio je, međutim, kako te mogućnosti postoje i kako o njima prvenstveno trebaju razmišljati oni koji bi od toga mogli imati posljedice.

“Ako neki građanin protiv vas počini krivično djelo i ako to učini nožem, vi mu uzimate taj nož. Dakle, oduzimate mu sredstvo kojim je počinjeno krivično djelo. Mislim da je poruka jasna”, rekao je Šprlje.