Hrvatska i Bugarska spremne za eurozonu

0

Zvaničnici eurozone spremni su da dopuste ulazak Hrvatske i Bugarske u mehanizam Evropske berze dva /ERM-2/ što je preliminarna faza za usvajanje eura kao valute u naredne tri godine, izjavili su danas izvori iz Brisela.

Analitičari navode da će ovim biti otvoren put ka prvom proširenju eurozone od 2015. godine kada je u monetarnu uniju ušla Litvanija.

Prema riječima evropskih zvaničnika ova odluka je neminovna nakon konačnog odobrenja ministara finansija eurozone koji će kasnije tokom dana i sutra održati video-konferenciju.

Isti izvori navode da će odluka, najvjerovatnije biti objavljena kada berze ne budu radile, moguće tokom vikenda, kako bi se izbjegle špekulacije na tržištu.

“Oformili smo osnov za Hrvatsku i Bugarsku da uđu u eurozonu”, rekao je predsjedavajući eurozone Mario Senteno.

Zvaničnici ističu da je ostalo da se u narednim časovima riješe neka manja pitanja. Objava bi mogla biti odgođena do vikenda, ali to neće omesti odluku o pristupu mehanizmu ERM-2.

Kada zemlje uđu u ERM-2 ostaju u mehanizmu oko dvije godine prije nego što krenu sa praktičnim pripremama za pristup eurozoni i to je proces za koji je potrebno oko godinu dana zbog čega će nove članice najranije biti primljene 2023. godine.

Srna