Hrvatska ekonomija na bh. pogon: Ovih 10 naših poduzetnika “vladaju” susjednom zemljom

0

Poduzetnici iz Bosne i Hercegovine ubrajaju se među najuspješnije poslovne ljude u Hrvatskoj. Oni stoje iz vodećih kompanija, a u njihovoj režiji se realizuju neke od trenutno najvećih investicija u susjednoj državi.

BiznisInfo.ba je izdvojio samo neke od njih čiji su projekti trenutno aktuelni, ili koji su dali nemjerljiv doprinos razvoju hrvatske ekonomije. Kako će se vidjeti, oni dolaze iz svih krajeva BiH, a ne samo iz Hercegovine, i spadaju među najbogatije i najuspješnije ljude u Hrvatskoj ali i cijelom Balkanu.

Marko Pipunić

Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe, investicijom od 46 miliona eura ulazi u zdravstveni biznis. Ove sedmice su završena i otvorena dva velika projekata Žito grupe, ukupne vrijednosti 46 miliona eura – specijalna bolnica i hotel u Čepinu u Slavoniji.

BiznisInfo.ba podsjeća da se 62-godišnji Marko Pipunić smatra najmoćnijim čovjekom u Slavoniji. On je rođen u Bosni i Hercegovini gdje je živio sve do rata i gdje se i počeo baviti biznisom. Tek početkom rata seli u Hrvatsku.

Pipunić bio osoba godine u BiH

Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih firmi. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 miliona eura, a ukupno zapošljavaju više od 2.500 ljudi. Trenutno je vodeći proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi i stočne hrane. Grupacija bavi se i obnovljivim izvorima energije, a u Osijeku ima i nekoliko građevinskih poduhvata u stanogradnji.

Pipunića mediji vole nazivati “kraljem žita”, “kraljem pršuta” ili “najmoćnijim Slavoncem”.

Porodica Grbešić

Mepas grupa iz Širokog Brijega vlasnik je nekih od najpoznatijih hrvatskih kompanija, a ovih dana su u procesu kompletiranja vlasništva, odnosno istiskivanja manjinskih dioničara. Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga odobria je 12. oktobra 2023. godine ponudu širokobriješkog Mepasa za preuzimanje preostalih dionica splitskog Brodomerkura.

Mepas je u vlasništvu porodice Grbešić odnosno šest nasljednika pokojnoga vlasnika Mirka Grbešića. U prošloj godini ostvario je oko 85 miliona eura prihoda. Sličan proces istiskivanja preostalih dioničara događa se i u bjelovarskom Koestlinu.

Mepas ima sjedište u Širokom Brijegu. Glavna djelatnost na tržištu Bosne i Hercegovine mu je distribucija robe široke potrošnje. Robu isporučuje na preko 5.000 prodajnih mjesta, ima četiri distributivna centra a zapošljava 386 radnika u Bosni i Hercegovini. Mepas je u Mostaru izgradio veliki poslovno prodajni centar i hotel. U Hrvatskoj je osim Brodomerkura vlasnik osječke Saponije i Kandita, bjelovarskog Koestlina i odnedavno hotela Park u Makarskoj.

Luka Rajić

RALU Logistika, transportno-logistička kompanija u vlasništvu biznismena Luke Rajića, ušla je u novi investicijski ciklus vrijedan 15 miliona eura. Proširit će skladišne kapacitete u poslovnoj zoni Dragošička u Rugvici (kod Zagreba) te otvoriti 100 novih radnih mjesta.

Luka Rajić je biznismen rođen u Konjicu za koji je i danas čvrsto vezan.

Luka Rajić tokom jedne od posjeta Konjicu

O njemu je BiznisInfo.ba pisao prošlog mjeseca nakon što je njegova druga kompanija – PharmaS, početkom septembra preuzela vlasništvo nad španskom firmom Mabo Farma. O Rajićevom životnom putu, poslovnom uspjehu i njegovoj vezanosti za Konjic koji često posjećuje, također smo pisali.

Rajić je, prema podacima iz 2016., nalazio među 300 najbogatijih Švicaraca, a bio je drugi po bogatstvu u Hrvatskoj (odmah iza tadašnjeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića).

Mate Rimac

Mate Rimac je čovjek kojeg ne treba posebno predstavljati. Osnivač je firme Rimac Automobila koja danas posluje u saradnji s čuvenim Bugattijem, kroz zajedničku firmu Bugatti Rimac.

On je rođen 1988. godine u Livnu koji i danas često posjećuje i čak je pokrenuo inicijativu za ekonomski razvoj livanjskog kraja. Suvlasnik je i jedne kompanije u BiH – Continental Adventure d.o.o.

Enver Moralić

Enver Moralić, Bosanac koji živi u Hrvatskoj, je multimilioner i vlasnik više kompanija, među kojima je i vinarija “Kutjevo”. Moralić je rođen u Kotor Varošu (BiH), srednju školu je završio u Banjaluci, a početkom šezdesetih na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu diplomirao agronomiju.

Enver Moralić

Osamdesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj je osnovao kompaniju  “Kemokomplex”, koja je se bavila trgovini naftom i petrohemijskim proizvodima i gdje je zaradio prve milione. Sredinom devedesetih kupuje poljoprivredno dobro “Božjakovinu”, a deceniju poslije postaje vlasnik “Kutjeva”, vinarije čija se proizvodnja mjeri u milionima litara. Danas za njega kažu da je teško pobrojati šta sve posjeduje.

Dubravko Grgić

Dubravko Grgić iz Ljubuškog važi za balkanskog “kralja osiguranja”. Grgić stoji iza Agram grupe koja, a svoj poslovni put je započeo upravo iz Ljubuškog odakle se proširio na cijelu BiH, Hrvatsku, a potom i druge evropske zemlje. Grgićev poslovni uspon počeo je 1992. kada je s nekoliko partnera u Ljubuškom (BiH) osnovao osiguravajuću kuću Euroherc, koja je ubrzo proširila svoje poslovanje u Hrvatsku.

Dubravko Grgić

Grgić je početkom 2022. godine od kompanije Fortenova kupio poslovni toranj Cibona u Zagrebu. Riječ je o tornju u kojem je Ivica Todorić izgradio svoj koncern Agrokor. Sa svojim firmama Grgić ima pokriva oko 25 posto tržišta osiguranja u Hrvatskoj i veliki udio na tržištu osiguranja u BiH kroz Adriatic i Euroherc osiguranja.

Krajem prošle godine proglašen je za najbogatiju osobu u regionu bivše Jugoslavije.

Petar Ćorluka

Petar Ćorluka iz Gruda je vlasnik Violete koja je regionalni lider u branši papira za domaćinstvo, a osim u BiH ima fabriku i u Hrvatskoj. Osim toga, Ćorluka u posljednje vrijeme intenzivno investira u hotelijerstvo na Jadranu.

Čorluka je, između ostalog, kupio hotel Hrvatska u Baškoj Vodi te najavio ulaganje od čak 20 miliona eura u njegovu obnovu.

Milenko Bašić

Grupacija Lager iz Posušja investirala je i izgradila vjetroelektranu u Hrvatskoj VE “Krš-Pađene” na području Grada Knina. Kada je gradnja počela prije nekoliko godina, mediji su pisali da je riječ o najvećoj vjetroelektrani u Hrvatskoj i generalno jednom od najvećih projekata u toj zemlji.

Vrijednost projekta bila je vrtoglavih 1,8 milijardi kuna (237 miliona eura). Za usporedbu, Pelješki most je koštao Hrvatsku nešto više od dvije milijarde kuna. Vlasnik Lagera je Milenko Bašić.

Porodica Stanić

Zagrebačka firma Stanić Beverages u vlasništvu je Svjetlana Stanića iz Bosne i Hercegovine. Osnovna djelatnost firme je proizvodnja voćnih sokova pod robnom markom Juicy koju je Stanić prije desetak godina preuzeo od hrvatske firme Jamnica. Osim toga, nedavno je ova firma od Pivovarne Laško Union kupila brendove pića Sola i Zala.

Porodica Stanić iz Kreševa je lider u distribuciji negaziranih bezalkoholnih pića u Adria regiji, a bave se i raznim drugim biznisima.

Svjetlan Stanić

Stanić grupa osnovana je davne 1983. godine kao mala porodična firma. Malo ko je tada vjerovao kako će biti riječ o povijesno važnom potezu koji će u decenijama koje su uslijedile oblikovati ekonomsku sliku BiH, ali i okruženja.

Od zastupništva svjetski poznatih kompanija u tehnološkom sektoru, preko brojnih brendova pića pa do vlastite proizvodnje pića koja su toliko prepoznatljiva da su postala dio porodičnih tradicija u Hrvatskoj i BiH, Stanić grupa danas se pozicionira kao lider koji svojim potezima, kako poslovnim tako i onim u odnosu s lokalnim zajednicama, pokazuje kako treba funkcionirati jedna savremena kompanija.

Luxury Gradnja

Kompanije iz BiH provode neke od najvećih projekata u stanogradnji. Primjer za to je kompleks u Makarskoj koji će biti jedan od najatraktivnijih objekata novogradnje u Dalmaciji, a iz kojeg, kako je BiznisInfo.ba otkrio, stoji jedan hercegovac, bivši suvlasnik firme Kramar.

Makarska će, naime, do sezone 2025. godine dobiti još tri nove zgrade s ukupno 120 stanova, dakle po 40 stanova u svakoj, ali ovog puta nije riječ o tipičnom betonskom sivilu, već o modernoj zelenoj oazi na predjelu Požara, ispod Velikog Brda.

Kompanija “Luxury gradnja” iz Mostara (BiH) još u martu je započela radove na prvom od tri objekta, a planirano je useljenje za dvije godine. Riječ je o ulaganju vrijednom 30 miliona eura, a kako su kazali investitori, u svakoj od zgrada nalazit će se jednosobni, dvosobni i trosobni stanovi.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu