Hrvatska: “Đuro Đaković” će servisirati vozila iz Ukrajine

0

Prvi kontingent američkih oklopnih vozila Bradley trebao bi iz pustinje u Nevadi početkom zime doći u Hrvatsku, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da je dolazak Bradleya u „Đuro Đaković“ strateški velika stvar te da će Hrvatska biti spremna obnoviti i vozila iz Ukrajine.

Slavonskobrodska firma postat će središnji centar u ovom dijelu Evrope za servisiranje američkih oklopnih vozila.

Iz Ministarstva odbrane odgovorili su kako projekt opremanja Hrvatske vojske vozilima Bradley teče planiranom dinamikom, a njegov je dovršetak planiran 2026. godine.

Sada već bivši ministar odbrane Mario Banožić početkom mjeseca je u Hrvatskom saboru najavio kako će američka oklopna borbena vozila Bradley stići do sredine decembra.

Govoreći tada o posjeti SAD-u, Banožić je tada izjavio kako će se revitalizacija ovih vozila obavljati u kompaniji Đuro Đaković, koja će tako postati središnji centar u ovom dijelu Evrope za servisiranje vozila Bradley. U tom je kontekstu istaknuo kako će sigurno postojati i daljnja saradnja kad je u pitanju održavanje i rezervnih dijelova ovih vozila, prenio je SEEbiz.

Iz slavonskobrodske grupacije već su priopćili kako je njena firma Đuro Đaković Specijalna vozila potpisala ugovor vrijedan 3,82 miliona dolara (3,6 miliona eura) s američkom podružnicom međunarodne obrambene, zrakoplovne i sigurnosne firme BAE Systems za saradnju pri nabavi oklopnih borbenih vozila Bradley Hrvatskoj.

Ugovor je potpisan kako bi se provela početna faza projekta isporuke Bradleya MORH-u. Time je potvrđeno dugo čekano sklapanje velikog posla.