Hrvati za 40 miliona dolara prodali firmu koju su pokrenuli u garaži

0

Ovom transakcijom agencija Five ulazi na listu najvećih digitalnih akvizicija na hrvatskom tržištu.

Jedan od najuspješnijih hrvatskih startupova, zagrebačka informatička kompanija Five prodatna je britanskoj softverskoj grupi Endava za 40 miliona dolara.

Osnivači oduševljenje ne kriju jer vjeruju da će se u novom okruženju kompanija razvijati još brže. Uspjeli su u nemogućem – američki san ostvarili su u Hrvatskoj.

Tri prijatelja krenula su iz garaže, da bi danas prodali kompaniju za čak 250 miliona kuna (oko 64,5 miliona KM). 

“Meni je bilo jako važno da se pokaže u Hrvatskoj da se može nešto napraviti sa svojim radom. Ja sam – ništa, običan dečko iz Bjelovara koji nije imao nikakvo zaleđe u politici ili bogate prijatelje ili familiju – jednostavno smo sjeli za kompjuter i radili i napravili nešto što je vrijedno”, kazao je za RTL osnivač kompanije Viktor Marohnić.

“Mi volimo ovo što radimo. Jednostavno volimo svoj posao. Stvarno ne mislim da smo nešto posebno radili, naravno bila je tu gomila sati, ali uživali smo u tome, da nismo radili ovo ja ne znam što bih drugo radio”, kaže Luka Abrus, partner u firmi.

Ali, ni jedan san se ne ostvaruje preko noći – trebalo im je 15 godina.

Marohnić objašnjava kako su imali smo ušteđevinu koja bi ih “držala šest mjeseci, a onda je bio plan kad to potrošimo da ćemo prodat auto koji smo taman kupili, onda ćemo još šest mjeseci živjet od toga, nakon toga ako baš ništa ne upali onda ću nać posao negdje. To je bio prvi plan”.

Odluka o prodaji nije bila jednostavna, ali smatraju da su napravili najbolje za kompaniju i zaposlenike, ali ne planiraju napustiti kompaniju.

Inače, Five je 2005. godine osnovao Marohnić, a pet godina kasnije pridružio mu se sadašnji partner i suvlasnik Abrus.

Imaju 220 zaposlenih u Zagrebu, New Yorku, Osijeku, Rijeci i Splitu, s fokusom na programerske i marketinške usluge za američke klijente.

D.H.