Hrvati, Nijemci i Turci žele BH Telecom

0

Vlada FBiH priprema odluku o tome da li će se ići s privatizacijom, djelimičnom ili potpunom, BH Telecoma, a kako sada stvari stoje glavni konkurenti će biti Deutsche Telekom (putem Hrvatskog Telekoma) i turski Turkcell.

Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma (HT) Davor Tomašković potvrdio je zainteresiranost ove kompanije za širenje u regiji, uključujući BiH, te najavio da „očekuje nove akvizicije“.

HT je prije nekoliko dana kupio Crnogorski Telekom (CT) a Tomašković kaže da sada nastavljaju širenje u regiji.

Očekujemo i nove akvizicije, ali one ovise i o tome šta će se prodavati ili privatizirati, što je korak koji određeni telekomi u regiji tek moraju proći. Naš je zadatak da za to budemo spremni. Kapital imamo“, rekao je Tomašković u jučer objavljenom intervjuu za Jutarnji list.

Njegove najave se podudaraju sa saznanjima bh. medija da je Deutsche Telekom (DT) zainteresiran da postane strateški partner BH Telecoma, s obzirom da je njemački operater vlasnik HT-a.

Tomašković je najavio da će se Deutsche Telekom upravo preko HT-a širiti u našem regionu.

Izgradili smo kredibilitet kod Deutsche Telekoma, transformirali smo kompaniju i pokazali da možemo i znamo upravljati. Zato su i rekli da žele da HT bude lider u regiji“, otkrio je Tomašković.

S druge strane, u Sarajevu se već dugo govori da turski Turkcell želi kupiti BH Telecom te da se za to lobira u političkim krugovima.

Vlada FBiH trenutno obavlja dubinsku analizu poslovanja BH Telecoma. Analiza još nije prezentirana javnosti, a na osnovu nje će se odlučiti da li će se, u kojoj mjeri i po kojem modelu, ići s privatizacijom BH Telecoma.

(Autor: BiznisInfo)