Nijemci preuzimaju BH Telecom?

0

Najveći njemački telekom operater „Deutsche Telekom“ i jedan od najvećih na svijetu zainteresiran je sa strateško partnerstvo sa „BH Telecomom“, saznaje Novi.ba iz izvora u Vladi Federacije BiH.

Naime, Nijemci su krenuli u novi val ekspanzije u regionu. Hrvatski telekom, koji je odavno u vlaništvu njemačke kompanije, već je preuzeo najvećeg crnogorskog operatera za 123 miliona eura.

Kako se saznaje iz izvora u Vladi FBiH Njemačka je već delegirala savjetnika koji pomaže entitetskoj vladi da provede reformu u telekom sektoru, a koja je uvjet i reformske agende i Pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Prema sporazumu sa MMF-om, Vlada FBiH mora provesti due diligence analizu poslovanja „BH Telecoma“ i „HT Eroneta“ kako bi bili spremni za uvođenje strateškog partnera.

Izvor pojašnjava da se ne radi o prodaji vlasništva „zlatnih koka“, već o prodaji manjinskog paketa dionica sa ciljem poboljšanja poslovanja i efikasnosti  državnih kompanija.

Analiza poslovanja je već počela i prvi pokazatelji idu u prilog planovima da se pronađe renomirani strateški partner. Država bi tako dobila dio novca, a kompanija bolju upravu i poslovanje. 

“Već nekoliko godina imamo pad prihoda i profita u oba telekoma, posebno u BH Telecomu. Smatramo da je to rezultat objektivnih, ali i subjektivnih okolnosti te da bi dolazak renomirane svjetske kompanije u upravljanje mogao donijeti nedostajajući energiju i profesionalizam u menadžment državne kompanije”, kazao nam je dobro upućeni izvor iz Vlade.

Oni ponavljaju da se ne radi o privatizaciji telekoma te da bi država zadržala kontrolni paket, ali je poznato da i međunarodna zajednica odavno smatra da mora doći do liberalizacije ovog tržišta pri čemu bi se ograničila politička kontrola nad državnim kompanijama.

“Njemačka je, kao i druge zemlje, odavno pokazivala interes i sada su ušli u proces kako bi nama pomogli da pripremimo stanje za ovu ključnu reformu koja će koristiti i vlasnicima i građanima. Nas raduje interes Berlina za saradnju sa bh. kompanijom. Ali, da bude sve jasno, proces će biti zakonit i potpuno transparentan, niko neće biti privilegiran”, tvrde iz Vlade FBiH.

Nijemci su putem HT već dijelom u vlasništvu HT Mostar, ali bi tek sa ulaskom u najvećeg operatera ostvarili svoje sadašnje tržišne ciljeve. 

Novi.ba/Biznisinfo