Hotel Sarajevo gradi objekat kojim će obogatiti sliku glavnog grada

0

Hotel Sarajevo proširuje svoje kapacitete gradnjom novog objekta čija se vrijednost procjenjuje na oko 17 miliona KM, a kojim će ugostiteljska ponuda ali i izgled glavnog grada biti znatno obogaćeni. 

U 2017. Hotel Sarajevo će ući sa dodatne 82 sobe, 2 penthausa, 3 sprata dijagnostičkog centra, dodatnim konferencijskim salama i restoranom Staklena bašta koji će zamijeniti dosadašnju Botaničku baštu. Novi sadržaji zauzimaće prostor na 15 spratova koji se upravo grade u sklopu depandansa hotela.

Izvršni direktor hotela Harun Gogić kaže za BiznisInfo da Hotel Sarajevo od početka rada ima stalni porast u poslovanju, tako da se ukazala potreba za povećanjem kapaciteta. Otvaranje depandansa bit će, ukoliko sve bude teklo po planu, upriličeno za Novu godinu.

– Nakon završetka radova, naši kapaciteti će biti udvostručeni. Na postojećih 69 soba, dobijamo još 82 sobe te dva penthausa po 150 m2. Prave se i nove konferencijske sale, a priču ćemo zaokružiti dijagnostičkim centrom o čijem sadržaju još uvijek pregovaramo. No, ideja je da našim gostima ponudimo kompletnu uslugu i iz oblasti zdravstvenog turizma. Botanička bašta koja se nalazi na vrhu postojećeg objekta bit će tranformisana u Staklenu baštu a njen kapacitet će biti 400 mjesta – kaže Gogić.

Sarajevo će ovom investicijom čija se vrijednost procjenjuje na oko 17 miliona KM, prema Gogićevim riječima, dobiti objekat kakav još nije imalo a turistička ponuda grada bit će obogaćena. Naime, iako je u Sarajevu posljednjih godina otvoreno nekoliko hotelskih objekata glavni grad BiH i dalje oskudijeva sa kapacitetima koji bi omogućili adekvatan razvoj hotelijerstva.

– Ukoliko se želi ozbiljno baviti ovim poslom, hotel mora imati najmanje 150 soba. Tako je pokazalo naše iskustvo. A takvih hotela u Sarajevu je malo. Sada, sa ovim depandansom, mi ćemo dostići ovu brojku – ističe Gogić.

Nova radna mjesta

Proširenje kapaciteta rezultirat će i novim radnim mjestima. Gogić procjenjuje da će nakon otvaranja depandansa posao dobiti 20 osoba koji će biti angažovani na različitim poslovima, a najviše na održavanju higijene i uređivanju soba.

– Bit će nam potrebno najviše sobarica i radnika na održavanju higijene. To su osnovne stvari za svaki hotel i tu ne smije biti greške. Trebat će i konobara i kuhara i recepcionera – kaže Gogić.

Iako se, imajući u vidu veliku nezaposlenost u BiH, ovo čini kao vrlo lagan zadatak, Gogić kaže da često imaju problema u pronalaženju adekvatnog kadra. I sam se, nakon što je diplomirao na Fakultetu političkih nauka i vidio da u struci neće naći posao, slučajno našao u ugostiteljstvu.

Harun-Gogic

Gogić: Teško naći kvalitetan kadar

– Kada sam završio fakultet i vidio da nema posla, počeo sam raditi u kafani. Prošao sam sve stepenice, od konobara, radnika u koktel baru, restorana… Radio sam u Londonu šest mjeseci a nakon toga se vratio ovamo. Međutim činjenica je da danas ima malo kvalitetnog kadra za rad u ugostiteljstvu. Takav kadar se ne školuje ili nije dovoljno kvalitetan i to nije problem koji ima samo Hotel Sarajevo već i svi drugi hoteli u Sarajevu. Nezaposlenih ima jako puno, ali je teško naći osoblje za rad u ugostiteljstvu – konobare, kuhare, recepcionere koji imaju adekvatnu edukaciju. Mislim da je neophodno da država poduzme nešto po tom pitanju, jer turistička ponuda svakim danom raste a mi nemamo kadar koji se turizmom i ugostiteljstvom može kvalitetno baviti. Nerijetko angažujemo i osobe koje su već u penziji ali imaju potrebno znanje i iskustvo – ističe naš sagovornik.

Voditi hotel podrazumijeva da morate voditi računa o jako puno stvari a uvijek morate imati na umu da gosti moraju dobiti sve ono za šta su platili.

Ne zaostajemo za regionom

Sarajevo ima adekvatnu ponudu hotelskih kapaciteta i naši hoteli u odnosu na hotele po evropskim destinacijama, kada govorimo o hotelima sa 4 zvjezdice, apsolutno su konkurentni.

– Mi smo mnogo putovali i razgledali hotele po zemljama bivše Jugoslavije, Turske, i sl… Mogu reći da uopšte ne zaostajemo po kvaliteti hotelske ponude za drugim zemljama. Problem Sarajeva je što ima samo 2 hotela sa pet zvjezdica. Činjenica je da u Sarajevu nije razvijen tzv. elitni turizam, tako da je puno isplativije poslovati kao hotel sa 4 zvjezdice. Iako je Sarajevo postalo izuzetno atraktivna turistička destinacija, još uvijek ne možemo govoriti o visokobudžetnom turizmu u našem gradu – navodi Gogić.

Gogića smo pitali i da li imaju ambicije za otvaranje novih objekata.

– Oduvijek postoji ta ideja o pravljenju branda Hotel Sarajevo. Ona bi podrazumijevala otvaranje hotela pod imenom Hotel Sarajevo i u gradovima regiona, kao što su Beograd i Zagreb… iako od te ideje ne odustajemo, vrijeme za njenu realizaciju još nije došlo – zaključuje naš sagovornik.

Razgovarala: Bojana Šutvić