Hoće li RS moći prikupiti novac za pomoć privredi

0

Republika Srpska zadužila se danas za 40 miliona maraka aukcijom trezorskih zapisa putem Banjalučke berze. Inače, planirani iznos emisije bio je 50 miliona KM, ali su pristigle ponude od svega 40,4 miliona maraka.

Riječ je o polugodišnjim trezorskim zapisima čiji je rok dospijeća 2. oktobar ove godine.

Podsjetimo da su kupci ovih vrijednosnih papira komercijalne banke koje na taj način praktično održavaju likvidnost budžeta RS.

Ono što zabrinjava u ovom trenutku je smanjen interes banaka za kupovinu trezorskih zapisa, pogotovo zbog onoga što slijedi, piše BiznisInfo

Naime, Republika Srpska pokušat će se zadužiti za 300 miliona maraka aukcijom obveznica putem Banjalučke berze, a taj novac namijenjen je saniranju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Ta aukcija će biti održana 14. aprila a fiksna kamatna stopa na godišnjem nivou je 2 posto. Rok dospijeća je pet godina, što znači da je obveznice dospijevaju u aprilu 2025. godine.

Ovaj iznos praktično čini najveći dio takozvanog Fonda solidarnosti koji će biti težak oko 500 miliona maraka.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je rekao da očekuje da će Fond solidarnosti zbog pandemije koronavirusa imati minimalni budžet od 500 miliona KM koji će sigurno biti dio prihoda iz budžeta Republike Srpske i drugih javnih računa.

– Republici Srpskoj će do kraja aprila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bez ikakvih uslovljavanja i ograničenja biti doznačeo oko 75 miliona eura. Računamo da ćemo dobiti i oko 50 miliona KM iz različitih fondova EU – istakao je tada  Dodik.

On je rekao da očekuje da će iz budžeta RS-a u Fond solidarnosti biti usmjereno oko 100 miliona KM, te da će putem emisije obaveznica i zapisa biti obezbijeđeno novih 200 do 300 miliona KM.

– Bit će mobilisana sredstva da bismo kreirali Fond za brzi početak oporavka nakon proglašenja prestanka epidemije, da krene privreda i život i da se saniraju gubici – istakao je tada Dodik.

BiznisInfo.ba