Hoće li biti ponovo pokrenuta proizvodnja u nekad velikom bh. izvozniku

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas se u Banjaluci sastao sa predstavnikom kompanije „R-S silikon“ iz Mrkonjić Grada Đanmikeleom Foljom, sa kojim je razgovarao o ponovnom pokretanju proizvodnje u ovom preduzeću.

Premijer Višković istakao je da je Vlada Republike Srpske zainteresovana da pomogne ovoj kompaniji, jer je „R-S silikon“ izvozno orijentisano preduzeće koje zapošljava 150 radnika.

On je pozdravio opredjeljenje kompanije „R-S silikon“ da nastavi svoje poslovanje u Republici Srpskoj, uprkos složenom stanju na svjetskom tržištu. Istakao je da Vlada želi da svi radnici zadrže svoja radna mjesta u ovoj kompaniji i da vjeruje da će biti pronađeno rješenje kako bi poslovanje bilo nastavljeno na zadovoljstvo vlasnika i zaposlenih.

Đanmikele Folja zahvalio se premijeru Viškoviću na izdvojenom vremenu i istakao da im podrška Vlade mnogo znači. On je rekao da će ova kompanija učiniti sve da ponovo pokrene proizvodnju.

Sastanku su prisustvovali ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i generalni direktor Elektorprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Kako je BiznisInfo.ba ranije objavio prošle godina ova kompanija bila deseti najveći izvoznik iz BiH.

Sa sjedištem u Mrkonjić-Gradu i podružnicom u Jajcu jedina u Bosni i Hercegovini i regiji proizvodi silicij metal, potreban svjetskom tržištu no zbog složenih odnosa na tržištu proizvoda te prije svega visoke cijene električne energije, preduzeće je početkom godine obustavilo proizvodnju.