HNK: Uplate doprinosa za zdravstvo manje za 10%

0

Zavod zdravstvenog osiguranja HNK izrazio je veliku zabrinutost za nastavak finansiranja zdravstvenih ustanova u HNK, po ugovorima, obzirom na veliki pad prihoda Zavoda iz kojih zdravstvene ustanove finansiraju bruto plaće i materijalne troškove.

Naime, Zavod bilježi enorman pad prihoda koji se počeo osjećati u drugoj polovini ovoga mjeseca, što je posljedica isplate plaća bez uplaćenih doprinosa ili pak velikog smanjenja uplate doprinosa jednog dijela obveznika u odnosu na prethodni mjesec.

Pad prihoda Zavoda u ovom trenutku iznosi preko 10 posto u odnosu na očekivane uplate za tekući mjesec, saopćeno je iz ovog Zavoda.

Ovakav pad prihoda (ako bi se nastavio u sljedećem i narednim mjesecima) nedvojbeno bi doveo do nemogućnosti finansiranja zdravstvenih ustanova, a time i nemogućnosti isplate, od strane zdravstvenih ustanova, bruto plaća zdravstvenim radnicima i materijalnih troškova.

Pozivamo obveznike uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje (poslodavce) da izmire zakonske obaveze za svoje radnike, jer ne uplaćivanjem doprinosa, u ovoj izuzetno složenoj situaciji, svoje radnike ostavljate bez zdravstvenog osiguranja, dovodite u pitanje funkcioniranje zdravstvenih ustanova i druga prava osiguranika zajamčena Zakonom o zdravstvenom osiguranju, pozivaju iz Zavoda.

Napominju kako je Zavod u obavezi provoditi  pozitivne zakonske propise i u skladu s njima obustaviti ovjeru zdravstvenog osiguranja radnicima za koje njihov poslodavac nije uplatio doprinose što je njegova zakonska obaveza.