Hitno riješiti problem “Aluminija”

0

Poslanici Hrvatskog narodnog sabora u Predstavničkom domu i delegati Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH traže da federalna Vlada hitno riješi problem i omogući nastavak rada mostarskog “Aluminija”.

U zahtjevu poslanika i delegata koji je upućen premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ministrima federalne Vlade ističe se da bi gašenje ove firme koje je najavljeno za petak, 5. jul, osim zatvaranja radnih mjesta, predstavljalo i udar na privredu cijele Hercegovine sa nesagledivim posljedicama. 

“Ne trebamo ponavljati što bi to značilo za budžete grada Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona, FBiH, penzioni i zdravstveni sistem, poslovanje `Željeznica FBiH` i mnogih drugih povezanih kompanija”, navedeno je u zahtjevu. 

Hrvatski poslanici i delegati u Parlamentu FBiH ističu da je nekoliko puta Vlada FBiH sanirala gubitke i pronalazila rješenja za nastavak rada mnogih posrnulih firmi, poput “Rudnika uglja”, “Željeznica”, “Željezare Zenica”, “Krivaje”. 

U zahtjevu se naglašava da privredni div poput “Aluminija” Mostar zaslužuje više zalaganja svih članova Vlade FBiH na pronalaženju rješenja za njegov spas. 

“Napominjemo da će naš odnos kao poslanika i delegata u Parlamentu FBiH o drugim pitanjima o kojima bi se trebali izjašnjavati u Parlamentu FBiH zavisiti od rješenja ovog pitanja”, napominju poslanici i delegati iz reda hrvatskog naroda. 

Poslanici Hrvatskog narodnog sabora u Predstavničkom domu i delegati Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta očekuju potpunu i hitnu posvećenost Vlade FBiH u rješavanju problema u mostarskom “Aluminiju”. 

Generalni direktor “Aluminija” Mostar Dražen Pandža izjavio je danas da je “Aluminij” izgubljen i da se u petak, 5. jula, u ponoć kompanija gasi ukoliko se sutra ne dogodi neko čudo. 

“Aluminij” zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju sa njima.

Srna