Hiljadama prodavnica u Njemačkoj prijeti zatvaranje

0

Sve veći troškovi i pad kupovne moći potrošača prijete da zatvori još hiljade prodavnica u Njemačkoj, saopštilo je udruženje prodavaca HDE.

Udruženje je upozorilo da sve više radnji u gradskim centrima ide pod katanac.

Broj trgovaca na malo u Njemačkoj je godinama u padu. Pandemija je taj trend ubrzala, pošto su mušterije prešle na internet: 11.000 klasičnih radnji trajno se zatvorilo između 2020. i prošle godine.

Međutim, čak i 2015. do 2019. u prosjeku se godišnje zatvaralo 5.000 radnji.

Predviđa se da će ove godine prestati da radi još 9.000, navelo je udruženje u ponedjeljak. Ne računajući mikro preduzeća, ostaće 311.000 prodavnica širom zemlje, prema HDE, dok je 2015. bilo skoro 373.000.

– Bez uspješne maloprodaje, gradski centri nemaju mnogo izgleda za budućnost – upozorio je predsjednik HDE Aleksander fon Pren pozivajući političare da nešto preduzmu.

Fon Pren je rekao da su pogođene prije svega manje specijalizovane maloprodaje poput butika, prodavnica obuće i pekara. Istovremeno, mnogi veliki lanci proređuju svoju mrežu prodavnica.

Sve veći broj slobodnih radnih mjesta u mnogim gradovima i centrima čini ih manje atraktivnim i ugrožava “zdravlje” preostalih preduzeća, upozorio je Fon Pren.

Da se uspori odumiranje trgovina, Fon Pren je rekao da vlasti prije svega moraju da omoguće brze procese prenamjene, bez suvišne birokratije. “Ako maloprodajni sektor umire, umire i grad.”

Izvor: Investitor.me