Hercegovački div preuzima dionice hrvatskih firmi

0

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga odobria je 12. oktobra 2023. godine ponudu širokobriješkog Mepasa za preuzimanje preostalih dionica splitskog Brodomerkura. Ponuda nije uvjetovana.

Mepas je u vlasništvu porodice Grbešić odnosno šest nasljednika pokojnoga vlasnika Mirka Grbešića. U prošloj godini ostvario je oko 85 miliona eura prihoda. Sličan proces istiskivanja preostalih dioničara događa se i u bjelovarskom Koestlinu.

Podsjetimo, nakon što je polovinom avgusta širokobriješki Mepas kupio 3.727 dionica splitskog Brodomerkura u kojem je ova firma dugi niz godina bila većinski vlasnik, Mepas je postao vlasnik 95.527 dionica Brodomerkura što je 96, 17 posto udjela u temeljnom kapitalu Brodomerkura.

Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava Mepas je bio obvezan objaviti ponudu za preuzimanje što je i učinio objavom na stranicama Zagrebačke berze. Ponuda se odnosila na preuzimanje preostalih dionica ili takozvano istiskivanje, javio je Novar.hr.

Mepas ima sjedište u Širokom Brijegu. Glavna djelatnost na tržištu Bosne i Hercegovine mu je distribucija robe široke potrošnje. Robu isporučuje na preko 5.000 prodajnih mjesta, ima četiri distributivna centra a zapošljava 386 radnika u Bosni i Hercegovini.

Mepas je u Mostaru izgradio veliki poslovno prodajni centar i hotel. U Hrvatskoj je osim Brodomerkura vlasnik osječke Saponije i Kandita, bjelovarskog Koestlina i odnedavno hotela Park u Makarskoj. Mepas je bio vlasnik zadarske Maraske koju je prije nešto više od godinu dana preuzela firma Stanić Beverages, poduzetnika Svjetlana Stanića.

Prema podacima Financijske agencije Brodomerkur je u prošloj godini ostario prihod u iznosu od 239 miliona kuna. Ostvario je dobit nešto manju od 4,5 miliona kuna. U 2022. godini imao je 149 radnika. Temeljni kapital Brodomerkura vrijedan nešto više od 25 miliona eura.

Brodomerkur se, inače, bavi prodajom i distribucijom industrijskih proizvoda, tehničke robe i robe široke potrošnje. Ima devet prodajnih centara. Nekada je to bila jedna od najvećih dalmatinskih firmi.