HAS Robotics: Umjesto robotske ruke proizvode maske, no ne mogu sami

0

Haris Salkić iz Brčkog započeo je prošle godine proizvodnju prve robotske ruke u Bosni i Hercegovini. Bilo je planirano da prve isporuke stignu u aprilu no kao i sve ostale i ovaj plan je poremetila pojava koronavirusa u našoj zemlji.

Haris i ostali uposlenici kompanije HAS Robotics tako sada umjesto na izradi robotske ruke rade na izradi jednog od trenutno najtraženijih artikala u cijelom svijetu – zaštitnih maski.

Haris Salkić

– U nedjelju smo počeli sa proizvodnjom zaštitnih maski za medicinsko osoblje pomoću 3D printera. Naime, nakon što je koronavirus pogodio Bosnu i Hercegovinu HAS Robotics je odlučio prekinuti proizvodnju robotskih ruku i sve proizvodne kapacitete usmjerio na proizvodnju zaštitnih maski – kazao je za BiznisInfo Salkić.

Češki model

Maske su namijenjene prije svega medicinskom osoblju koje je u direktnom kontaktu sa osobama zaraženim koronavirusom. One prekrivaju cijelo lice zdravstvenog radnika i izrađene od PLA plastike i PET-G providne folije.

– Model maske je preuzet od češke kompanije Prusa koja ga je besplatno podijelila cijelom svijetu za nekomercijalnu upotrebu. Masku je odobrilo i češko ministarstvo zdravstva tako da je sigurna za upotrebu – kazao nam je Salkić dodajući da je značajan doprinos proizvodnji maski dao Centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju “MEDICOR” iz Brčkog.

Maske za sada proizvode od materijala koji su sami nabavili a proizvedene maske biće donirane brčanskoj bolnici. Materijala imaju za nekoliko dana, a za dalje, trebaće im dodatna podrška.

Potreban CNC laser

Pozvali su sve koji posjeduju 3D printer ili CNC laser i žele pomoći HAS Roboticsu da poveća proizvodni kapacitet da im se obrate.

– Trenutno folije režemo ručno tako da bi nam dobro došao CNC laser. Ako neko u Brčkom ili u blizini Brčkog posjeduje ovaj laser i želi da pomogne, bilo bi dobro da nam se javi – poručio je Salkić.