Harvard: Socijalno distanciranje možda do 2022.

0

Istraživači s Harvardove Škole za javno zdravstvo T.H. Chan upozorili su da će, ukoliko ne bude cjepiva ili efikasnog liječenja koronavirusa, biti potrebne mjere socijalnog distanciranja do 2022. godine.

U studiji objavljenoj u utorak u časopisu Science, tim epidemiologa sa Harvarda procijenio je ono što je poznato o Covid-19 i drugim koronavirusima, kako bi predvidio moguće scenarije za trenutnu globalnu zdravstvenu krizu.

Navodi se da će mjere kao što su zatvaranje škola, zabrane javnog okupljanja i naredbe za ostanak kod kuće, možda morati ostati na snazi narednih nekoliko godina.

– Ako ne bude drugih intervencija, ključno mjerilo uspjeha socijalnog distanciranja je jesu li premašeni kapaciteti zdravstvenih sistema – napisali su u izvještaju.

Kako se dodaje, da bi se to izbjeglo, možda će biti potrebno produženo ili povremeno socijalno distanciranje do 2022. godine.

Istraživači su rekli da je ključno otkriti može li se koronavirus neutralisati nakon početnog talasa pandemije, poput epidemije SARS-a iz 2003. godine.

Ako to nije slučaj, Harvardov tim kaže da je vjerovatno da će se Covid-19 svake zime ponovno pojaviti kao i drugi, češći, koronavirusi.

– Čak i u slučaju eliminacije, nadzor nad SARS-CoV-2 trebao bi se održavati jer bi ponovni rast zaraze mogao biti moguć već do 2024. godine – napisali su u izvještaju.