Halilčević otkrio kad bi trebali krenuti letovi iz Tuzle za Tursku

0

Nakon što je grčka aviokompanija Lumiwings dobila odobrenje turske državne direkcije za letove na relaciji Tuzla – Istanbul,  Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT), trenutno radi na tehničkim i drugim pripremama kako bi što prije bio poznat datum početka letova za Tursku.

– Mi smo dosta priprema okončali. Bilo je mnogo upita kad bi mogli krenuti letovi za Istanbul i, lično, želja nam je da to bude u prvim danima marta. Dotle treba da se utvrde cijene karata, broj sedmičnih letova, da putnici dobiju dovoljno vremena da planiraju putovanja – kazao je za Politicki.ba Dževad Halilčević direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Osim aktivnosti oko uspostave novih avio linija, menadžment MAT-a je angažiran na pronalasku sredstava za ugradnju navigacionog sistema za slijetanje i polijetanje u uslovima minimalne vidljivosti.

Naime Aerodrom Tuzla je jedini u Bosni i Hercegovini na koji je moguće ugraditi ovaj sistem, takozvani ILS CAT 3 sistem.

– Mi smo isfinansirali izradu studije koja je potvrdila tu mogućnost. Prednosti ugradnje takvog sistema na Aerodrom Tuzla bile bi ogromne jer bi se avio saobraćaj mogao odvijati u magli i bez obzira na trenutnu vidljivost, što bi imalo veliki značaj za cijelu BiH. Ovo, posebno, ako uzmemo u obzir  značajan broju letova na drugim aerodromima u BiH koji se tokom maglovitih dana otkažu i preusmjere – navodi direktor Halilčević.

Navigacioni sistem o kome govori direktor Halilčević, trenutno u regionu imaju neki veći aerodromi kao što su, prije svih, oni u Zagrebu i Beogradu.

– Osim Aerodroma Tuzla, zbog niza razloga, ostali aerodromi u Bosni i Hercegovini, nemaju mogućnost za funkcioniranje jednog ovakvog sistema. Okvirna cijena za njegovu ugradnju je oko 7 miliona dolara, što je zanemariv iznos u poređenju sa prednostima koji bi isti donio u smislu nesmetanog advijanja avio saobraćaja na  Aerodromu Tuzla i u cijeloj BiH – ističe direktor Halilčević.

Da li su domaće institucije spremne finansirati ugradnju navigacionog sistema za slijetanje i polijetanje na Aerodromu Tuzla o tome, zasad nema informacija.

Menadžment MAT-a navodi da bi ugradnjom ovog sistema, kad je u pitanju avio saobraćaj u BiH, Aerodrom Tuzla dobio novu važnu ulogu u bh. avijaciji jer bi služio kao alternativni aerodrom svim drugim aerodromima u BiH i šire u slučaju loših meteo uslova praćenih smanjenom vidljivošću.

– Poznato je da u vrijeme smanjene vidljivosti na našim aerodromima, nerijetko, avioni na letu za BiH, okrenu putanju i slete u Beograd, pa čak i Dubrovnik. Neki se u nemogućnosti da slete vraćaju na početne destinacije. Tuzla nije daleko ni od Sarajeva, ni od Banje Luke, ali ni od nekih aerodroma u susjednim zemljama. Obzirom da smo uradili studiju izvodljivosti, naš je zadatak da na ovom projektu ustrajemo – poručuje direktor MAT-a Dževad Halilčević.