Gubitak Željeznica RS u prvom kvartalu 5,28 miliona KM

0

“Željeznice Republike Srpske” završile su prvi kvartal ove godine sa gubitkom od 5,28 miliona KM i time prekinule dvogodišnji pozitivni bilans, a u ovom preduzeću navode da im probleme stvaraju dugovanja partnera, od kojih im samo “Arselor Mital” duguje 8,94 miliona KM.

Vršilac dužnosti direktora “Željeznica” Slavko Gligorić rekao je da su prihodi u prvom kvartalu ove godine iznosili 15,48 miliona KM, što je za 44 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, dok pad u odnosu na plan iznosi 10 odsto.

Prema njegovim riječima, rashodi su u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal porasli za 20 odsto na 20,76 miliona KM, a u odnosu na planirane za 12 odsto.

“U prvom kvartalu ove godine nije bilo prihoda od donacija, a lani smo u istom periodu imali oko 10 miliona KM prihoda samo od donacija. Imamo i pad prihoda od prevoza robe za 1,27 miliona KM u odnosu na isti period lani”, rekao je Gligorić.

On je dodao da su poslovni rashodi povećani za 1,07 KM zbog rasta plata i naknada, piše “Glas Srpske”.

“Imamo i rast finansijskih rashoda za 2,13 miliona KM jer je Ministarstvo finansija dostavilo obračun zateznih kamata na osnovu dospjelih obaveza po kreditima Evropske banke za obnovu u razvoj, Evropske investicione banke i vlada Portugalije, Srbije i Poljske. To je direktno uticalo na rezultat poslovanja u ovom periodu”, naveo je Gligorić.

On je istakao da su troškovi amortizacije povećani za 556.495 KM, a glavni razlog za to su aktivirane investicije u iznosu od 41 milion KM.

Prema njegovim riječima, situacija u “Željeznicama” nije sjajna, ali rade punim kapacitetom.

“Naš najveći korisnik usluga je `Arselor Mital` iz Zenice. Do juna ćemo ispuniti plan kada je riječ o prevozu rude. Problem nam stvaraju dugovanja partnera jer nam `Arselor Mital` duguje 8,94 miliona KM. On nam je najveći dužnik”, kaže Gligorić, navodeći da očekuju bolje rezultate za prvo polugodište.

“Željeznice” su 2019. godinu završile sa dobiti od 1,73 miliona KM, godinu ranije bile su u plusu 28,5 miliona KM, a do tada su konstantno bilježile gubitke.

Srna