Grupacija “Vitkovic” zainteresovana za izgradnju zamjenskog bloka u TE “Gacko”

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predstavnici čeških kompanija koje posluju u okviru grupacije “Vitkovic” dogovorili su danas potpisivanje memoranduma o saradnji i nastavak aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje zamjenskog bloka u Termoelektrani “Gacko”.

Na današnjem sastanku u Banjaluci češka grupacija je izrazila interesovanje za ulaganje u izgradnju zamjenskog bloka u Termoelektrani “Gacko”, te unapređenje rada ove elektrane.

Kako je istaknuto, riječ je o najsavremenijoj tehnologiji, u skladu sa najvišim ekološkim standardima Evropske energetske zajednice i EU s ciljem eliminisanja svih štetnih gasova u toku proizvodnje.

Procijenjena vrijednost investicija je 521 milion eura, a instalisana snaga 350 megavatčasova, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o drugim projektima širom Republike Srpske za čiju realizaciju su zainteresovane kompanije iz Češke, kao što je projekat zbrinjavanja otpada u Istočnom Sarajevu, te proizvodnja filtera i prečistača otpadnih voda.