Grude: Veliki interes za prezentaciju kompanije Lohmann & Rauscher GmbH

0

Kako je ranije najavljeno, u Grudama je u četvrtak održana prezentacija kompanije Lohmann & Rauscher GmbH u vezi mogućnosti pokretanja ulaganja na području Zapadnohercegovačkog kantona.

Naime, radi se o kompaniji čije je sjedište u Rengsdorfu (Njemačka) i Beču (Austrija) koja je međunarodni vodeći opskrbljivač naprednim medicinskim i higijenskim proizvodima najviše kvalitete sa preko 5000 zaposlenika u cijelom svijetu i 160 godina iskustva u proizvodnji.

Trenutno planiraju širenje proizvodnje a kao moguću lokaciju za ulaganje prepoznali su i Zapadnohercegovački kanton pa je jučerašnja prezentacija organizovana kako bi se kompanija i njene aktivnosti predstavili zainteresovanim radnicima i ispitali kapaciteti postojeće radne snage na ovom području.

Prezentacija je prvi korak ka ostvarenju eventualne investicije. Nakon nje slijedi analiza radno sposobne snage koja će se provesti u mjestu Slavkov u Češkoj, kod grada Brno, rečeno je na prezentaciji.

„Imamo dva velika cilja zajedno s vama, prvi cilj je vaša podrška i snaga koja nam je potrebna za našu proizvodnju i zadaću koju imamo u Češkoj, a drugi cilj je proširenje naše proizvodnje i preseljenje proizvodnog pogona ovdje u Bosnu i Hercegovinu“, kazali su predstavnici kompanije Lauhmann & Rauscher.

Onima koji ovoj inicijativi odluče dati priliku i pristanu na “probni rad” u Češkoj (otprilike 40 osoba), tokom faze testiranja biti ponuđena početna neto plaća od 550 eura uz plaćen smještaj u mjestu rada i prevoz iz BiH i nazad svake sedmice, pojašnjeno je.

Direktor prodaje za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu Tvrtko Blaić Milutinović je objasnio da se pod „probnim radom“ ne podrazumijeva probni rad u užem smislu riječi, nego da se pod time podrazumijeva faza testiranja u kojoj žele vidjeti kakvi su ljudski potencijali, budući da je Zapadnohercegovački kanton jedna od 15 lokacija koje razmatraju.

Dodao je da će se ukoliko se svi faktori poklope i budu pozitivni, ovdje graditi tvornica koja bi u početnoj fazi imala potrebu za 200 radnica u proizvodnji dodajući potrebno tehničko osoblje.

„Uistinu ste nas iznenadili ovim brojem svih vas koji ste došli i koji ste zainteresirani za ovu prezentaciju“, kazao je Ivan Jurilj, direktor Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Kako je Jurilj objasnio, inicijativa je krenula u partnerstvu Vlade ŽZH, grada i općina u ŽZH i kompanije Lohmann&Rauscher.

Nakon održane prezentacije slijedi iskazivanje interesa putem slanja prijava od strane ljudi koji žele biti na probnom radu u Češkoj, odnosno u testnom razdoblju do 6 mjeseci te će to biti najbolji pokazatelj hoće li se u Zapadnohercegovačkom kantonu nastaviti pregovarati s kompanijom Lohmann&Rauscher i da li će to u konačnici rezultirati otvaranjem njihove tvornice u ovoj regiji.