Grude: Udvostručen broj zaposlenih

0

Grude, prije rata jedna od nerazvijenijih opština, danas bilježi dvostruko više zaposlenih nego prije 30 godina. Dok velike sredine bilježe pad, ova opština po privrednom rastu je na samom vrhu u Bosni i Hercegovini.

Uz velika preduzeća, izvoznike, veliki broj radnih mjesta otvoren je u malim zanatskim djelatnostima. Samostalno preduzetništvo u Grudama ima tradiciju i kontinuitet, a po tom segmentu privrede mjeri se ekonomska snaga opštine, javlja BHRT.

Grude imaju trenutno oko 4.300 zaposlenih isključivo u privatnom sektoru. Mada na području ove općine djeluju velike firme, izvoznici koji značajno pune budžet i ostvaruju četvrtinu ukupne dobiti kantona, lokalne vlasti se ne oslanjaju samo na njihovu ekonomsku snagu, već potiču razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

– Opća je percepcija da se sve temelji na 2-3 uspješna poduzetnika, to je tačno, oni to nose, ali to je oko jedne četvrtine ukupno svih zaposlenih. Tri četvrtine su disperzirane – rekao je Ljubo Grizelj, načelnik Gruda.

Prema negovim riječima, lokalne vlasti potiču razvoj poduzetništva raznim olakšicama I ubrzanim izdavanjem potrebnih dozvola. Ulaže se i u različite gospodarske grane.

– Prerađivačka industrija nam je preko 45 posto, niskogradnja osam posto, u uslužnom sektoru. U obrtima nam radi oko deset posto radnika – ističe Grizelj.

Mali obrti različitih branši čine oko 80 posto registririanih poslovnih subjekata I zapošljavaju oko 450 osoba. Dvije trećine njih održalo se na tržištu više od 10 godina. Razvijanje podzetničkog duha ovdje traje generacijama. Primjer tome je slastičarnica obitelji Ević u centru Gruda, koja se održala više od 50 godina. Posao vode unuci a opstali su, kažu, zbog kvalitete a imaju i stalne goste.

Obrti odnosno malo obiteljsko poduzetništvo predstavljaju okosnicu gospodarskog razvoja, ne samo Gruda nego cijele Zapadnohercegovačke županije. Na prošloj sjednici Skuštine usvojen je Zakon o poticanju razvoja malog gospodasrtva što bi trebalo omogućiti jednostavnije poslovanje.

Grude koriste prednosti i blizine granice EU i prekogranične suradnje, ulažu u turizam i obnovljive izvore energije. Razvijaju i poslovnu zonu koju za ulaganja čini konkurentnom solarna alaktrana, koja će ističu, uskoro proizvoditi dovoljne količine elekrične energije dovoljne za potrebe cijele općine.

Izvor: BHRT